Terugblik Nacht van de Architectuur 2010

‘Licht en Architectuur’

Apeldoornse Nacht van Architectuur 2010  – vrijdag 26 november 20.30 uur Theater- en Congrescentrum Orpheus

Introfilm Nacht van de Architectuur 2010

Vanuit het thema ‘de herontdekte binnenstad van Apeldoorn’ richtte Architectuurcentrum Bouwhuis zich voor het programma van de nacht van de architectuur 2010 op verlichte architectuur in de nachtelijke stad.  In opdracht van Bouwhuis had het Instituut Lichtontwerpen in Amsterdam een aantal lichtplannen ontworpen die meer de nadruk legden op het gevoel en de sfeer van de stad en de stijl van de architectuur dan op de functionaliteit. Het idee achter deze lichtplannen was dat Bouwhuis in samenwerking met de gemeente een aantal betekenisvolle plekken in Apeldoorn zou willen voorzien van nieuwe verlichting met als doel het nachtelijk landschap van de stad te versterken en een nieuwe identiteit te geven.  Deze identiteit zou overeen moeten komen met een aantal kernwaarden van Apeldoorn zoals ‘het groen in de stad’,  ‘Koninklijke stad en brede lanen’, ‘eigentijdse stad met moderne architectuur’, ‘schone bedrijvigheid/industrie’ en ‘ongedwongen ontspannen stad’.  Tegelijkertijd zou met behulp van duurzame technieken het energieverbruik van de openbare verlichting geleidelijk af moeten nemen.

Tijdens de nacht van de architectuur op vrijdag 26 november hebben de ontwerpers  Maarten Warmerdam, Isabel Nielen, Henk van der Geest en Yvon Muller van het Instituut Lichtontwerpen een aantal lichtvisies gepresenteerd voor de Hofstraat in Apeldoorn en uitgelegd waarom ze tot deze keuzes waren gekomen.

Verder was architect, beeldend kunstenaar en presentator van Kunstuur, Ronald Hooft gevraagd zijn visie op  Apeldoorn te geven,  de successen en de tekortkomingen, waarbij hij ideeën heeft aandragen welke ruimtelijke ingrepen interessante gevolgen kunnen hebben voor een aantal plekken in de stad.

De nacht van de architectuur heeft ook weer een Publieksprijs opgeleverd en dé Architectuurprijs van Apeldoorn 2010. Het lezerspubliek van de Stentor bepaalde uiteindelijk welke architect de Publieksprijs verdiende en een onafhankelijk vakjury onder leiding van Edwin Oostmeijer zou uitmaken welke architect in 2010 de Apeldoornse Architectuurprijs kreeg.

Voorafgaand aan de nacht van de architectuur werd op vrijdagavond 12 november één van de lichtplannen van bovengenoemde ontwerpers ook daadwerkelijk uitgevoerd.  Hiervoor trad  Philips op als sponsor door alle benodigde LED verlichting beschikbaar te stellen. Daarbij werd  het publiek van Apeldoorn uitgenodigd aanwezig te zijn.  Het evenement  werd filmisch  vastgelegd en tijdens de nacht van de architectuur  gepresenteerd. Tussen 20.00 uur en 22.00 uur onderging de Hofstraat een metamorfose op het moment dat alle reguliere straatverlichting werd gedoofd en de nieuwe verlichting aanging…….

Lichtproject Nacht van de Architectuur 2010