bakkerij Keurhorst, fotograa Harry Noback

Architectuurroute zaterdag 30 september start 14.00 bij Bouwhuis Op zoek naar landschap en gebouwen met een Apeldoornse signatuur

Op zaterdag 30 september gaan we onder leiding van architectuurhistoricus Evelien van Es fietsen langs architectuur die bijdraagt aan een eigen Apeldoornse bouwcultuur. De architectuurhistoricus zal uitleggen waarom de gekozen projecten onderdeel zijn van een eigen Apeldoornse identiteit. Welke projecten dat zijn, blijft nog geheim totdat we met de fietstocht starten.

De fietsexcursie heeft een interessante aanleiding, namelijk het juryrapport van de Apeldoornse Architectuurprijs 2022. Deze architectuurprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1994 en groeide uit tot een jaarlijks terugkerend evenement met een Vakjuryprijs en een Publieksprijs. Daar kwam in 2013 een einde aan, maar vorig jaar is de traditie in ere hersteld. Uit een longlist van 47 projecten koos de jury vier winnaars in vier verschillende categorieën (openbare ruimte, woningen, andere gebouwen en door particulieren zelfgebouwde omgevingen). 

Het juryrapport van de editie 2022 eindigde met een kritische noot. De vakjury vond het copy-paste-gehalte van de inzendingen voor de Apeldoornse architectuurprijs 2022 groot en benoemde expliciet dat Apeldoornse opdrachtgevers zich willen meten met de rest in Nederland, in plaats van een eigen bouwcultuur te koesteren en versterken. De vakjury deed daarom een oproep aan de Apeldoornse architectuurliefhebbers en professionals om op zoek te gaan naar een Apeldoornse signatuur: nieuwe en passende interpretaties van allure, stijl en rustig en groen wonen.

De exacte locaties houden we nog even geheim, de tocht eindigt in ieder geval rond 17.00 uur bij ‘Heerlijk Lokaal’ (Molenstraat-Centrum 1) met een drankje.

Toegang: gratis

Start fietstocht: 14.00 uur bij Stichting Bouwhuis, Roggestraat 44, 7311 CD Apeldoorn

Opgave: info@architectuurcentrumbouwhuis.nl