Thema Bouwhuiscafé 21 maart 2017 20.00 uur: UITNODIGENDE ARCHITECTUUR EN COLLECTIEF GELUK

Niet alleen in Apeldoorn, maar ook in andere steden van ons land hebben  we te maken met grote veranderingen in de samenstelling van huishoudens. Een afname van de beroepsbevolking, minder jongeren en een toename van ouderen en één oudergezinnen.  Het totaal aantal huishoudens groeit en daarmee ook de behoefte aan meer woningen.

Deze demografische ontwikkeling  heeft een toenemend aantal architecten geïnspireerd nieuwe type woningen te ontwerpen, waarbij de architectuur collectief geluk kan helpen bevorderen. Architectuur waarin  jonge gezinnen, alleenstaande ouders met  hun kinderen, gescheiden partners, driegeneratie gezinnen en oudere bewoners meer met elkaar te maken kunnen hebben dan in een gemiddelde  één gezinsbuurt of appartementengebouw. Architectuur die  een cruciale rol kan spelen tegen de groeiende vereenzaming van alleenstaande en oudere bewoners.  Een ontwerp dat gemeenschapszin stimuleert  en bewoners en  buren met elkaar in contact brengt . Een ontwerp  met grotere  collectieve ruimtes die bewoners aanmoedigen tot gemeenschappelijke activiteiten.

Met de nieuwe Omgevingswet in het vooruitzicht, waarbij er met  minder regels ruimere ontwikkeling mogelijk wordt, organiseert Bouwhuis een eerste debat over een nieuw woonconcept waarin menselijke interacties op een vanzelfsprekende manier worden vergroot.

Bouwhuis heeft architect Dirk Peters van het internationale buro BARCODE Architects uitgenodigd om ‘het Sluishuis’,  dat hij samen met architect Bjarke Ingels uit Copenhagen heeft ontworpen voor IJburg in Amsterdam, te presenteren.  Dit bijzonder vormgegeven project bevat 380 energieneutrale appartementen, 4000 m2 aan gemeenschappelijke en commerciële ruimten voor restaurants, een museum , een zeilschool en andere watersportbedrijven en 240 ondergrondse parkeerplaatsen.  Het woonprogramma biedt interessante combinatiemogelijkheden voor de meest uiteenlopende samengestelde gezinnen of alleenstaanden.

Voor elke ontwikkelaar en bouwer in Apeldoorn levert dit project een bron aan inspiratie op voor toekomstgerichte woningbouwprojecten waarin de mix van jonge en oude bewoners met een veelzijdig en creatief commercieel programma mooie nieuwe stedelijkheid genereert.

Dirk Peters is partner en oprichter van BARCODE  Architects. In het verleden was hij projectarchitect bij Herzog & de Meuron en verantwoordelijk voor  o.a. het ontwerp van  Tate Modern II. Lange tijd is Peters werkzaam geweest bij OMA/Rem Koolhaas en o.a. verantwoordelijk geweest voor het ontwerp van het nieuwe stadkantoor in Rotterdam.

Toegang: gratis

 

 

 

 

 

Adres: ACECgebouw, Roggestraat 44, 7311 CD Apeldoorn