Fotograaf Simon Menges

Dinsdagavond 10 oktober zal architect Dikkie Scipio de presentatie over haar ontwerp voor de uitbreiding en verbouwing van Paleis Het Loo geven

Wat zijn de ideeën geweest om het oude Paleis Het loo van een opengestelde koninklijke residentie te transformeren tot een volwaardig museum?

De via een prijsvraag uitverkoren architect Dikkie Scipio van Kaan Architecten stelde zich de vraag hoe de 5000 m2 uitbreiding onderdeel kon worden van het bestaande paleis en het omringende landschap. Zoals in het barokke landschapsontwerp de centrale as zelf leeggelaten is en de ruimtes eromheen juist ingevuld zijn, zo heeft zij ook de centrale as  (Grand Foyer) in de ondergrondse uitbreiding leeggelaten en de tentoonstellingszalen aan weerszijden hiervan gepositioneerd.

De architect zal uitleggen hoe het haar gelukt is zoveel daglicht in de ondergrondse Grand Foyer te brengen door glas aan te brengen in de bodem van de fontein op het voorplein. Op deze manier valt het zonlicht door het water en het glas en tovert schaduwen van watergolfjes op de muren. Als je naar boven kijkt, zie je door het glazen plafond de contouren van het oude paleis. De overweldigende wereld witte Spaanse natuursteen in de kelder lijkt een verwijzing naar de marmeren beelden in de tuin en de notenhouten deuren van de tentoonstellingszalen zijn voorzien van een motief die gelezen kan worden als een verzameling oranjebloesem bladeren, vlinders en bloemen met altijd een verwijzing naar het landschap buiten.

Vijf jaar duurde de verbouwing en  ‘alles was lastig’ volgens Dikkie Scipio. Hoe de obstakels overwonnen zijn, kunt u van haarzelf horen.

In verband met beperkte capaciteit aanmelding verplicht:

info@architectuurcentrumbouwhuis.nl

Toegang: gratis