Vrijdag 26 november Nacht van de Architectuur

Nacht van de Architectuur met de Architectuurprijs en Publieksprijs 2010.

Thema : een nieuw lichtontwerp voor de binnenstad.

vrijdag 26 november 20.30 uur Theater- en Congrescentrum Orpheus

Toegangskaarten à € 40,– zijn te bestellen via de heer Jeroen Smid, email: j.smid@nijhuis.nl

Deze nacht wordt mogelijk gemaakt dankzij de volgende sponsors:

Hoofdsponsors:

Westpoort Notariaat (tevens organisator Architectuurprijs)

Koopmans Bouw

Nijhuis Bouw

Veluwse Bouw BV

Aannemingsbedrijf Draisma BV

Sponsors:

Gemeente Apeldoorn

Philips

ZIUT

BAM

Bemog Projektontwikkeling BV

Dura Vermeer Bouw Hengelo BV

Loostad BV

Woningcorporaties : Ons Huis, De Woonmensen, De Goede Woning en

Beter Wonen

De Stentor

Subsponsors

Bouwfonds Ontwikkeling

Dijkhof Bouw

Gelders Genootschap, adviesbureau voor Ruimtelijke Kwaliteit en Cultuurhistorie

Installatie Techniek Apeldoorn BV

Meerwaarde Totaal BV

Meerwaarde Onderhoud BV

Moes Bouwbedrijf Oost BV

Nikkels Bouwbedrijf BV

Reinbouw BV

Welling Bouw I Vastgoed BV

‘Licht en Architectuur’ foto’s Harry Noback en Leslie Goedhart

Vanuit het thema ‘de herontdekte binnenstad van  Apeldoorn’ richt Architectuurcentrum Bouwhuis zich voor het programma van de komende nacht van de architectuur op verlichte architectuur in de nachtelijke stad.  In opdracht van Bouwhuis heeft het Instituut Lichtontwerpen in Amsterdam een aantal lichtplannen ontworpen die meer de nadruk leggen op het gevoel en de sfeer van de stad en de stijl van de architectuur dan op de functionaliteit. Het idee achter deze lichtplannen is dat Bouwhuis in samenwerking met de gemeente een aantal betekenisvolle plekken in Apeldoorn zou willen voorzien van nieuwe verlichting met als doel het nachtelijk landschap van de stad te versterken en een nieuwe identiteit te geven.  Deze identiteit zou overeen moeten komen met een aantal kernwaarden van Apeldoorn zoals ‘het groen in de stad’,  ‘Koninklijke stad en brede lanen’, ‘eigentijdse stad met moderne architectuur’, ‘schone bedrijvigheid/industrie’ en ‘ongedwongen ontspannen stad’.  Tegelijkertijd zou met behulp van duurzame technieken het energieverbruik van de openbare verlichting geleidelijk af moeten nemen.

Tijdens de nacht van de architectuur op vrijdag 26 november zullen de ontwerpers  Maarten Warmerdam, Isabel Nielen, Henk van der Geest en Yvon Muller van het Instituut Lichtontwerpen een aantal lichtvisies presenteren voor de Hofstraat in Apeldoorn en uitleggen waarom ze tot deze keuzes zijn gekomen.

Verder is architect, beeldend kunstenaar en presentator van Kunstuur, Ronald Hooft gevraagd zijn visie op  Apeldoorn te geven,  de successen en de tekortkomingen, waarbij hij ideeën zal aandragen welke ruimtelijke ingrepen interessante gevolgen kunnen hebben voor een aantal plekken in de stad.

De nacht van de architectuur zal ook weer een Publieksprijs opleveren en dé Architectuurprijs van Apeldoorn 2010. Het lezerspubliek van de Stentor bepaalt uiteindelijk welke architect de Publieksprijs verdient en een onafhankelijk vakjury onder leiding van Edwin Oostmeijer zal uitmaken welke architect in 2010 de Apeldoornse Architectuurprijs krijgt.

Kleinkunstenaar en theatermaakster Gilian de Vries laat haar nachtelijk licht schijnen over Apeldoorn en tenslotte gaan we tot diep in de nacht feestvieren.

Voorafgaand aan de nacht van de architectuur werden op vrijdagavond 12 november negen lichtplannen van bovengenoemde ontwerpers ook daadwerkelijk  uitgevoerd.  Hiervoor trad  Philips op als sponsor door alle benodigde LED verlichting beschikbaar te stellen. Daarbij was   het publiek van Apeldoorn massaal komen kijken.  Het evenement  is filmisch  vastgelegd en wordt tijdens de nacht van de architectuur  gepresenteerd.

 

 

Architectuur in de binnenstad

Nieuwe Apeldoornse Skyline in Hertzberger Parc, presentatie en debat 14 mei

Bouwhuis organiseert een avond in het CB-complex over de transformatie van het monumentale Centraal Beheer kantorencomplex waarin de ontwikkelaar Certitude Capital , de architecten LaurensJan ten Kate en Herman Hertzberger en landschapsarchitect Martin Knuijt van OKRA uiteenzetten hoe de nieuwe … (lees verder)

Winnaar Marktplein West 8

Ruim 35 % van de 25.330 Apeldoornse inwoners die gestemd hebben, kozen voor het Markthal ontwerp van het architectenbureau West 8 Urban Design & Landscap Architecture. Het ontwerp inspireert tot een veelheid aan activiteiten door en voor het Apeldoornse publiek.… (lees verder)

Bouwhuis organiseert in VUE Theater Feestelijke verkiezingsavond nieuwe ontwerpen Marktplein donderdag 6 december 20.30 uur

.

Architectuurcentrum Bouwhuis nodigt u uit voor

een feestelijke verkiezingsavond op 6 december 20.30 uur in het VUE Theater met de  PRESENTATIE  van  vier nieuwe ontwerpen voor het huidige Marktplein

De gemeente heeft aan vier gerenommeerde internationaal opererende landschapsarchitectenbureaus de … (lees verder)

Masterclass Stedenbouw en Architectuur woensdag 10 oktober 19.30 uur Nettenfabriek

Stedenbouwkundige Ed van Gent en projectleider Hans Menke van Architectuurcentrum Bouwhuis geven op 10 oktober in het kader van het Verhaal van Apeldoorn een Masterclass over de stedenbouw en de architectuur in Apeldoorn.

De bijeenkomst is voor iedereen vrij toegankelijk.… (lees verder)

OPEN MONUMENTEN DAG 8 en 9 september 2018: tocht langs Apeldoornse architectuur met Europese invloed

Architectuurcentrum Bouwhuis organiseert voor de Open Monumenten Dag  8 en 9 september 2018 een fietsroute langs Apeldoornse architectuur met Europese invloeden

Bent u nieuwsgierig naar  de invloed van de Duitse traditionalist Heinrich Tessenow  op de bouwstijl van een aantal Apeldoornse … (lees verder)