Vrijdag 26 november Nacht van de Architectuur

Nacht van de Architectuur met de Architectuurprijs en Publieksprijs 2010.

Thema : een nieuw lichtontwerp voor de binnenstad.

vrijdag 26 november 20.30 uur Theater- en Congrescentrum Orpheus

Toegangskaarten à € 40,– zijn te bestellen via de heer Jeroen Smid, email: j.smid@nijhuis.nl

Deze nacht wordt mogelijk gemaakt dankzij de volgende sponsors:

Hoofdsponsors:

Westpoort Notariaat (tevens organisator Architectuurprijs)

Koopmans Bouw

Nijhuis Bouw

Veluwse Bouw BV

Aannemingsbedrijf Draisma BV

Sponsors:

Gemeente Apeldoorn

Philips

ZIUT

BAM

Bemog Projektontwikkeling BV

Dura Vermeer Bouw Hengelo BV

Loostad BV

Woningcorporaties : Ons Huis, De Woonmensen, De Goede Woning en

Beter Wonen

De Stentor

Subsponsors

Bouwfonds Ontwikkeling

Dijkhof Bouw

Gelders Genootschap, adviesbureau voor Ruimtelijke Kwaliteit en Cultuurhistorie

Installatie Techniek Apeldoorn BV

Meerwaarde Totaal BV

Meerwaarde Onderhoud BV

Moes Bouwbedrijf Oost BV

Nikkels Bouwbedrijf BV

Reinbouw BV

Welling Bouw I Vastgoed BV

‘Licht en Architectuur’ foto’s Harry Noback en Leslie Goedhart

Vanuit het thema ‘de herontdekte binnenstad van  Apeldoorn’ richt Architectuurcentrum Bouwhuis zich voor het programma van de komende nacht van de architectuur op verlichte architectuur in de nachtelijke stad.  In opdracht van Bouwhuis heeft het Instituut Lichtontwerpen in Amsterdam een aantal lichtplannen ontworpen die meer de nadruk leggen op het gevoel en de sfeer van de stad en de stijl van de architectuur dan op de functionaliteit. Het idee achter deze lichtplannen is dat Bouwhuis in samenwerking met de gemeente een aantal betekenisvolle plekken in Apeldoorn zou willen voorzien van nieuwe verlichting met als doel het nachtelijk landschap van de stad te versterken en een nieuwe identiteit te geven.  Deze identiteit zou overeen moeten komen met een aantal kernwaarden van Apeldoorn zoals ‘het groen in de stad’,  ‘Koninklijke stad en brede lanen’, ‘eigentijdse stad met moderne architectuur’, ‘schone bedrijvigheid/industrie’ en ‘ongedwongen ontspannen stad’.  Tegelijkertijd zou met behulp van duurzame technieken het energieverbruik van de openbare verlichting geleidelijk af moeten nemen.

Tijdens de nacht van de architectuur op vrijdag 26 november zullen de ontwerpers  Maarten Warmerdam, Isabel Nielen, Henk van der Geest en Yvon Muller van het Instituut Lichtontwerpen een aantal lichtvisies presenteren voor de Hofstraat in Apeldoorn en uitleggen waarom ze tot deze keuzes zijn gekomen.

Verder is architect, beeldend kunstenaar en presentator van Kunstuur, Ronald Hooft gevraagd zijn visie op  Apeldoorn te geven,  de successen en de tekortkomingen, waarbij hij ideeën zal aandragen welke ruimtelijke ingrepen interessante gevolgen kunnen hebben voor een aantal plekken in de stad.

De nacht van de architectuur zal ook weer een Publieksprijs opleveren en dé Architectuurprijs van Apeldoorn 2010. Het lezerspubliek van de Stentor bepaalt uiteindelijk welke architect de Publieksprijs verdient en een onafhankelijk vakjury onder leiding van Edwin Oostmeijer zal uitmaken welke architect in 2010 de Apeldoornse Architectuurprijs krijgt.

Kleinkunstenaar en theatermaakster Gilian de Vries laat haar nachtelijk licht schijnen over Apeldoorn en tenslotte gaan we tot diep in de nacht feestvieren.

Voorafgaand aan de nacht van de architectuur werden op vrijdagavond 12 november negen lichtplannen van bovengenoemde ontwerpers ook daadwerkelijk  uitgevoerd.  Hiervoor trad  Philips op als sponsor door alle benodigde LED verlichting beschikbaar te stellen. Daarbij was   het publiek van Apeldoorn massaal komen kijken.  Het evenement  is filmisch  vastgelegd en wordt tijdens de nacht van de architectuur  gepresenteerd.

 

 

Architectuur in de binnenstad

Architectuurroute Stedendriehoek

Het voorjaar komt eraan, dus zin en tijd om op een mooie zonnige dag de architectuurroute Stedendriehoek met de fiets of auto te gaan rijden! Bouwhuis beschikt over de architectuurrouteboekjes, maar het is ook mogelijk de tocht af te leggen … (lees verder)

Voorjaar 2018: Nieuwe uitgave Wijk in Beeld verwacht over de transformatie van de Kanaaloevers

In dit nieuwe boek in de serie Wijk in Beeld

vogelvlucht Stadskade

Spoorbrughof

staan de “Kanaaloevers” centraal; het, tussen de Apeldoornse brug en de spoorbrug gelegen middendeel van de kanaalzone; aan de westzijde, op de centrumoever,  begrensd door de Stationstraat … (lees verder)

RECENTE ARCHITECTUUR IN HET ROOSTER ZUIDBROEK

BASISSCHOOL DIAMANT APELDOORN
 Ontwerp: MTB Architecten

foto: Harry Noback

 … (lees verder)

NIEUWSTE ARCHITECTUUR APELDOORN NOVEMBER 2017

winkel en appartementen, hoek Asselsestraat/Roggestraat Apeldoorn
ontwerp: Lars Courage

 

 

 … (lees verder)

Bouwhuiscafé dinsdag 12 december 2017 20.00 uur : presentatie Multifunctioneel landschapsontwerp Park Zuidbroek

Thema: SPECTACULAIR ONTWERP MULTIFUNCTIONEEL KUNSTWERK IN PARK ZUIDBROEK

 

Het aantrekken van de woningmarkt en nieuwe ontwikkelingen in de wijk Zuidbroek zijn voor Bouwhuis aanleiding om in de komende maand december en in februari 2018 extra aandacht aan deze wijk … (lees verder)