Vrijdag 26 november Nacht van de Architectuur

Nacht van de Architectuur met de Architectuurprijs en Publieksprijs 2010.

Thema : een nieuw lichtontwerp voor de binnenstad.

vrijdag 26 november 20.30 uur Theater- en Congrescentrum Orpheus

Toegangskaarten à € 40,– zijn te bestellen via de heer Jeroen Smid, email: j.smid@nijhuis.nl

Deze nacht wordt mogelijk gemaakt dankzij de volgende sponsors:

Hoofdsponsors:

Westpoort Notariaat (tevens organisator Architectuurprijs)

Koopmans Bouw

Nijhuis Bouw

Veluwse Bouw BV

Aannemingsbedrijf Draisma BV

Sponsors:

Gemeente Apeldoorn

Philips

ZIUT

BAM

Bemog Projektontwikkeling BV

Dura Vermeer Bouw Hengelo BV

Loostad BV

Woningcorporaties : Ons Huis, De Woonmensen, De Goede Woning en

Beter Wonen

De Stentor

Subsponsors

Bouwfonds Ontwikkeling

Dijkhof Bouw

Gelders Genootschap, adviesbureau voor Ruimtelijke Kwaliteit en Cultuurhistorie

Installatie Techniek Apeldoorn BV

Meerwaarde Totaal BV

Meerwaarde Onderhoud BV

Moes Bouwbedrijf Oost BV

Nikkels Bouwbedrijf BV

Reinbouw BV

Welling Bouw I Vastgoed BV

‘Licht en Architectuur’ foto’s Harry Noback en Leslie Goedhart

Vanuit het thema ‘de herontdekte binnenstad van  Apeldoorn’ richt Architectuurcentrum Bouwhuis zich voor het programma van de komende nacht van de architectuur op verlichte architectuur in de nachtelijke stad.  In opdracht van Bouwhuis heeft het Instituut Lichtontwerpen in Amsterdam een aantal lichtplannen ontworpen die meer de nadruk leggen op het gevoel en de sfeer van de stad en de stijl van de architectuur dan op de functionaliteit. Het idee achter deze lichtplannen is dat Bouwhuis in samenwerking met de gemeente een aantal betekenisvolle plekken in Apeldoorn zou willen voorzien van nieuwe verlichting met als doel het nachtelijk landschap van de stad te versterken en een nieuwe identiteit te geven.  Deze identiteit zou overeen moeten komen met een aantal kernwaarden van Apeldoorn zoals ‘het groen in de stad’,  ‘Koninklijke stad en brede lanen’, ‘eigentijdse stad met moderne architectuur’, ‘schone bedrijvigheid/industrie’ en ‘ongedwongen ontspannen stad’.  Tegelijkertijd zou met behulp van duurzame technieken het energieverbruik van de openbare verlichting geleidelijk af moeten nemen.

Tijdens de nacht van de architectuur op vrijdag 26 november zullen de ontwerpers  Maarten Warmerdam, Isabel Nielen, Henk van der Geest en Yvon Muller van het Instituut Lichtontwerpen een aantal lichtvisies presenteren voor de Hofstraat in Apeldoorn en uitleggen waarom ze tot deze keuzes zijn gekomen.

Verder is architect, beeldend kunstenaar en presentator van Kunstuur, Ronald Hooft gevraagd zijn visie op  Apeldoorn te geven,  de successen en de tekortkomingen, waarbij hij ideeën zal aandragen welke ruimtelijke ingrepen interessante gevolgen kunnen hebben voor een aantal plekken in de stad.

De nacht van de architectuur zal ook weer een Publieksprijs opleveren en dé Architectuurprijs van Apeldoorn 2010. Het lezerspubliek van de Stentor bepaalt uiteindelijk welke architect de Publieksprijs verdient en een onafhankelijk vakjury onder leiding van Edwin Oostmeijer zal uitmaken welke architect in 2010 de Apeldoornse Architectuurprijs krijgt.

Kleinkunstenaar en theatermaakster Gilian de Vries laat haar nachtelijk licht schijnen over Apeldoorn en tenslotte gaan we tot diep in de nacht feestvieren.

Voorafgaand aan de nacht van de architectuur werden op vrijdagavond 12 november negen lichtplannen van bovengenoemde ontwerpers ook daadwerkelijk  uitgevoerd.  Hiervoor trad  Philips op als sponsor door alle benodigde LED verlichting beschikbaar te stellen. Daarbij was   het publiek van Apeldoorn massaal komen kijken.  Het evenement  is filmisch  vastgelegd en wordt tijdens de nacht van de architectuur  gepresenteerd.

 

 

Agenda

  • Agenda

    • Geen gebeurtenissen

Architectuur in de binnenstad

BOUWHUISCAFE THEMA: De vormgeving van de openbare ruimte 17 SEPTEMBER 16.00 ACECGEGBOUW

Graag nodigen we u uit op dinsdag 17 september om 16.00 uur in het ACECgebouw voor een feestelijk programma rond het afscheid van landschapsarchitect Han Goudswaard

                               Han Goudswaard  heeft zich bij zijn ontwerpen altijd sterk laten leiden door zijn … (lees verder)

Dag van de Architectuur 15 juni 14.00 uur Wandeling en presentatie boek over de Kanaaloevers

15 JUNI 14.00,Café De Oude Haven, Kanaal Noord 99  EXCURSIE KANAALOEVERS EN PRESENTATIE BOEK  ‘Kanaaloevers Apeldoorn, transformatie van een verouderd industriegebied’ geschreven door Evelien van Es, Daniël Kipp en Huub Selen

Op de Dag van de Architectuur 2019, dat samenvalt … (lees verder)

Meet-up 055/Bouwhuiscafé 14 mei 20.00 uur

THEMA: RE-INVENTING CENTRAAL BEHEER COMPLEX

Nieuwe Apeldoornse Skyline in het Hertzberger Parc met presentaties en een debat onder leiding van Frank van Klink.

Bouwhuis organiseert samen met Meet-up 055 een avond over de transformatie van het monumentale Centraal Beheercomplex waarin … (lees verder)

RIJKSADVISEUR BEZOEKT APELDOORN OP 16 APRIL

Bouwhuis nodigt Rijksadviseur Daan Zandbelt uit om op 16 april zijn visie te geven op de toekomstige woningbouwopgave van Apeldoorn.

Door de huishoudverdunning en de trek naar de stad ligt er voor heel Nederland  een opgave om de komende tien … (lees verder)

Winnaar Marktplein West 8

Ruim 35 % van de 25.330 Apeldoornse inwoners die gestemd hebben, kozen voor het Markthal ontwerp van het architectenbureau West 8 Urban Design & Landscap Architecture. Het ontwerp inspireert tot een veelheid aan activiteiten door en voor het Apeldoornse publiek.… (lees verder)