Terugblik Nacht van de Architectuur 25 november 2011

Apeldoorn beleefde op 25 november de 18e nacht van de architectuur in schouwburg Orpheus met een overtuigende Publieksprijs, SPARTA LUCE, een ontwerp van I’M Architecten in opdracht van Ons Huis. De vakjury had voor de Architectuurprijs 2011 twee genomineerde projecten uitgekozen, die zich onderscheidden van de andere achtentwintig architectonische bouwwerken: de Moerboschflat door Hans van Heeswijk Architecten in opdracht van de Woonmensen en het entreegebouw bij Paleis ’t Loo door Koen van Velsen Architecten. Bij het bezoek aan de Moerboschflat werd de jury overtuigd van de grote kwaliteiten van dit project. Met een aantal goed gerichte ingrepen is de architect erin geslaagd een metamorfose te bewerkstelligen waardoor het flatgebouw voor zowel de bewoners als de omgeving aantrekkelijk is geworden. De jury koos uiteindelijke het entreegebouw van Paleis ’t Loo als winnaar uit. Het oordeel van de jury ‘….. het gebouw zelf is een chique verschijning… het verfijnd gematerialiseerde, luchtige bouwwerk is opgetrokken uit glas, natuursteen en staal. Met de bronskleur van de elegante hekwerken aan de buitenzijde voegt het zicht prachtig in zijn omgeving…..’

Het programma van de Nacht van de Architectuur bestond uit een aantal pecha kucha’s van een stadspsycholoog en architecten┬á over verfrissende nieuwe ruimtelijke idee├źn voor Apeldoorn. De introductie van de smaaktest Apeldoorn (www.smaaktestapeldoorn.nl) heeft menigeen geinspireerd om de test ook daadwerkelijk uit te voeren. De presentatie van de landschappelijke supermarkt gelegen in een metropolitaan stadspark door van BergenKolpa Architecten gaf zicht op nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden aan de randen van Apeldoorn.

Publieksprijs 2011 foto Harry Noback

Moerbosch foto Harry Noback

Moerbosch foto Harry Noback

 

Architectuur in de binnenstad

Rijksbouwmeester Floris Alkemade verkent de toekomst van Nederland

Blog door Harm Tilman, hoofdredacteur De Architect

In Nederland dreigt het ruimtelijke debat te verengen tot de vraag of we gezien de woningvraag niet toch weer in de weilanden moeten gaan bouwen. In een nieuw boek betoogt rijksbouwmeester Floris Alkemade (lees verder)

Troostarchitectuur:

100 YEARS Bauhaus, een documentaire te zien op https://youtu.be/LW14415Ddf8c… (lees verder)

Boek Kanaaloevers Apeldoorn te lezen op pdf
ARCHITECTUURROUTE STEDENDRIEHOEK

Voor de komende periode op eigen gelegenheid of met uw familie architectuur gaan zien in Apeldoorn en de Cleantech Regio? Zie ons Architectuurrouteboekje Stedendriehoek via de app. izi.Travel te downloaden

Bouwhuisdebat 3 maart 2020: Kansrijke Apeldoornse Archipunctuur

Het komende jaar zal de binnenstad van Apeldoorn grote veranderingen ondergaan. De stad gaat verdichten niet  alleen met hoogbouw, maar ook met kleinschalige woningbouwprojecten die als een soort archipunctuur de nabijgelegen  buurt zal versterken met een onderscheidende kwaliteit.  

Bouwhuis … (lees verder)