terugblik nacht v an de architectuur 2009

Nacht van de Architectuur 2009  ‘Stedenbouw en Poëzie’

De 16e editie van de Apeldoornse nacht van de architectuur op 20 november had een zinderend verloop. Bij de opening vulde de muziek van Angelo  Badalamenti  de theaterzaal met de poëtisch vormgegeven  sponsorlogo’s  , waarna de spectaculaire film ‘miniature city’ Kanaaloevers  het publiek in sneltreinvaart vanaf een hoogwerker meenam. Een  maquetteachtige weergave van deze nieuw getransformeerde stadswijk zoals nog nooit eerder vertoond. Stedenbouwkundige Rein Geurtsen en landschapsarchitect Paul Achterberg  nestelden zich in de prijswinnende oranjeleren silver chairs van ontwerper Hadi Teherani  aan de ronde Nomostafel van Norman Foster  om hun gepassioneerde verhaal over het ontstaan van het stedenbouwkundig en landschappelijk plan van de Kanaaloevers eindelijk eens aan een breed  publiek te kunnen vertellen. Hun gekozen beelden spraken voor zich en menig opdrachtgever, bouwer en inwoner van dit gebied die in de zaal zaten, prezen  zich gelukkig met deze schitterende presentatie.

Het optreden van kunstenaar/performer Michel Huisman was sensationeel.  Met een openingscene van hemelse vioolmuziek gespeeld door Yehudi Mehuhin in een oude grammafoonkast  abrupt verstoord door de schreeuwerige gangsta rap muziek van Public Enemy  introduceerde Huisman zich aan het publiek: ‘zijn er tot dusverre nog vragen? ‘ In een rap tempo toverde hij  met veel humor en relativering al pratend en filosoferend 600 (!) beelden van Heerlen zoals het was en zoals het verworden is door gebrek aan interesse en liefde om deze stad te geven waar het recht op heeft.  Zijn buitengewoon stedenbouwkundig plan voor de stationsomgeving van Heerlen is in de stad en daarbuiten als een bom ingeslagen. Er bleek unanieme steun van de Heerlense gemeenteraad, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, NSPoort  en opdrachtgevers voor het door Michel Huisman ontworpen Maankwartier. Een daad van liefde, noemt Huisman zijn Heerlens plan,  waarin de komende tien jaar woningen, winkels, kantoren rondom  een revolutionair station worden gegroepeerd en in maanvorm aangesloten op Heerlen -Noord. Architecten en oud rijksbouwmeester Jo Coenen  spreken van een briljant plan . Tussen de presentatie door toonde Huisman hoe hij ook nog vol overgave werkt aan andere objecten die hem in de wereld van de beeldende kunst tot een beroemdheid maken. Zijn meest recente werk – een kunstwerk voor de TBS kliniek in Almere , waarin patiënten via een loopplank plaats nemen in een hoofd waar ze met een videospel een tocht door hun eigen leven kunnen maken. Door het beantwoorden van persoonlijke vragen zoals ‘heb ik recht op (een beetje) liefde’ komt de bezoeker steeds verder in een labyrint van ruimten.  Aan dit virtueel beeldhouwen heeft Huisman samen met een programmeur ruim drie jaar  gewerkt om een computerspel te ontwerpen met dertien miljoen routes. Huisman zou het mooi vinden wanneer dit spel een rol gaat spelen bij de behandeling van de TBS patiënten. Na een uur was de zaal volkomen begeesterd door deze kunstenaar die in al zijn kunstvormen de ziel als belangrijkste waarde tot uitdrukking bracht.

Voor de pauze werd op feestelijke wijze bekendgemaakt dat het lezerspubliek van de Stentor de meeste stemmen  had uitgebracht op  een door Maas Architecten ontworpen moderne villa die goed past in een gebied van Apeldoorn dat rijksbeschermd is. De Publieksprijswinnaar ontving van hoofdredacteur Alex Engbers een beeld van kunstenaar Joyce Bloem.

Na de pauze sloot Kim Soepnel het publiek in haar armen met  haar vertolking van ‘mens durf te leven’ en zong het publiek op z’n Apeldoorns mee in ‘lekker fietsen’…

Een zwart/wit film met een poëtische benadering van de nieuwbouwprojecten deed soms de adem stokken vanwege de schoonheid , maar ook de huivering:  waren de doden opgestaan?

De tijd was aangebroken om de genomineerde projecten voor de Architectuurprijs 2009 in filmbeeld te presenteren: de drie genomineerden werden bekendgemaakt: 1. Appartementengebouw de Veldekster van Hans Been Architecten, 2. Paviljoen begraafplaats Heidehof door Moriko Kira Architect en 3. Twentyseven, woningen aan de Beurtvaartstraat door 01-10 Architecten.  Na een toelichting van vakjuryvoorzitter Edwin Oostmeijer, maakte burgemeester Fred de Graaf bekend wie de  winnaar van de Architectuurprijs 2009 was:

TWENTYSEVEN, 27 patiowoningen aan de Beurtvaartstraat door 01-10 Architecten

De vakjury heeft een nieuw licht laten schijnen op de wedijverende  architectuurprojecten door de aandacht te richten op de relatieve architectonische kwaliteit voor Apeldoorn, waarbij vooral gelet is op de context van de projecten en hoe de plannen in de omgeving eruit zien. De jury was unaniem van oordeel dat het woningbouwproject Twentyseven van 01-10 Architecten, een complex van 27 patiowoningen op een bovengronds parkeergarage een ‘onweerstaanbaar stedelijk cluster vormt van binnenpleinen en hellingbanen. Twentyseven biedt een complex van hoge dichtheid dat door zijn kleinschalige opzet goed past bij de Apeldoornse binnenstad. Het combineert wonen in hoge dichtheid met een suburbane sfeer die zich kenmerkt door kleinschaligheid en collectiviteit. Het project Twentyseven levert een inspirerende bijdrage aan de ruimtelijke ontwikkeling van Apeldoorn.’

Voor de winnaar van de Architectuurprijs 2009, architect Nico Brouwer van 01-10 Architecten, had Westpoort Notariaat een kunstwerk laten maken door de Apeldoornse kunstenaar Ferry Staverman .

Tot in de late uurtjes werd  op muziek van Jack Baron gefeest in de foyers van Schouwburg Orpheus.

 

Agenda

  • Agenda

    • Geen gebeurtenissen

Architectuur in de binnenstad

BOUWHUISCAFE THEMA: De vormgeving van de openbare ruimte 17 SEPTEMBER 16.00 ACECGEGBOUW

Graag nodigen we u uit op dinsdag 17 september om 16.00 uur in het ACECgebouw voor een feestelijk programma rond het afscheid van landschapsarchitect Han Goudswaard

                               Han Goudswaard  heeft zich bij zijn ontwerpen altijd sterk laten leiden door zijn … (lees verder)

Dag van de Architectuur 15 juni 14.00 uur Wandeling en presentatie boek over de Kanaaloevers

15 JUNI 14.00,Café De Oude Haven, Kanaal Noord 99  EXCURSIE KANAALOEVERS EN PRESENTATIE BOEK  ‘Kanaaloevers Apeldoorn, transformatie van een verouderd industriegebied’ geschreven door Evelien van Es, Daniël Kipp en Huub Selen

Op de Dag van de Architectuur 2019, dat samenvalt … (lees verder)

Meet-up 055/Bouwhuiscafé 14 mei 20.00 uur

THEMA: RE-INVENTING CENTRAAL BEHEER COMPLEX

Nieuwe Apeldoornse Skyline in het Hertzberger Parc met presentaties en een debat onder leiding van Frank van Klink.

Bouwhuis organiseert samen met Meet-up 055 een avond over de transformatie van het monumentale Centraal Beheercomplex waarin … (lees verder)

RIJKSADVISEUR BEZOEKT APELDOORN OP 16 APRIL

Bouwhuis nodigt Rijksadviseur Daan Zandbelt uit om op 16 april zijn visie te geven op de toekomstige woningbouwopgave van Apeldoorn.

Door de huishoudverdunning en de trek naar de stad ligt er voor heel Nederland  een opgave om de komende tien … (lees verder)

Winnaar Marktplein West 8

Ruim 35 % van de 25.330 Apeldoornse inwoners die gestemd hebben, kozen voor het Markthal ontwerp van het architectenbureau West 8 Urban Design & Landscap Architecture. Het ontwerp inspireert tot een veelheid aan activiteiten door en voor het Apeldoornse publiek.… (lees verder)