RO wethouder Rob Metz: nacht van de architectuur als de ‘jaarlijkse Apeldoornse hoogmis’

RO wethouder Rob Metz  op de bres voor hoge architectonische kwaliteit in Apeldoorn  en handhaving  nacht van de architectuur als de ´jaarlijkse Apeldoornse hoogmis´.

Wethouder Rob Metz  is ‘trots op het resultaat dat de grote aandacht voor architectuur in Apeldoorn de laatste 15 jaar heeft opgeleverd ‘ en springt  op  de bres voor het vasthouden van deze hoge architectonische kwaliteit . In een artikel van de Stentor van 28 december j.l. geeft de wethouder aan dat de gemeente weliswaar een aantal welstandsregels op het gebied van de ruimtelijke inrichting wil loslaten, maar tegelijkertijd de kwaliteit hoog wil houden door opdrachtgevers meer aan te moedigen, te inspireren en te enthousiasmeren.  De gemeente komt binnenkort met aantrekkelijke publicaties over welke kwaliteit de gemeente in welk gebied wil nastreven. Het gaat met name over de woningbouwuitbreidingen in de dorpen. 

Nieuw jaarprogramma Bouwhuis 2011: De Hernieuwde relatie stad en land.

Het ruimtelijk  beleid van de gemeente sluit  mooi aan op het jaarprogramma van Bouwhuis , waarbij de activiteiten van Bouwhuis gericht zullen zijn op het mee helpen ontwikkelen en versterken van de eigenheid van de Apeldoornse dorpen Uddel, Klarenbeek, Hoenderloo, Beekbergen, Lieren, Loenen en Hoog Soeren.  Bij de debatten, excursies en presentaties wil Bouwhuis dorpsbewoners, woningcorporaties, milieuorganisaties en  (landschaps)architecten betrekken en hun uitnodigen mee te denken en te praten over welke veranderingen bij kunnen dragen aan de eigenheid en identiteit van de diverse dorpen en welke positieve bijdrage zij kunnen leveren aan het landschapsbeeld.  In de genoemde dorpen liggen verschillende woningbouwopgaven, die ieder om een specifieke benadering vragen. Alle activiteiten van Bouwhuis zijn erop gericht bewoners en betrokken organisaties bewust te maken van de noodzaak om zorgvuldig met bebouwing in het buitengebied om te gaan, maar ook de kansen te grijpen om door vernieuwing iets toe te voegen aan het dorp en landschap.

 

Architectuur in de binnenstad

Rijksbouwmeester Floris Alkemade verkent de toekomst van Nederland

Blog door Harm Tilman, hoofdredacteur De Architect

In Nederland dreigt het ruimtelijke debat te verengen tot de vraag of we gezien de woningvraag niet toch weer in de weilanden moeten gaan bouwen. In een nieuw boek betoogt rijksbouwmeester Floris Alkemade (lees verder)

Troostarchitectuur:

100 YEARS Bauhaus, een documentaire te zien op https://youtu.be/LW14415Ddf8c… (lees verder)

Boek Kanaaloevers Apeldoorn te lezen op pdf
ARCHITECTUURROUTE STEDENDRIEHOEK

Voor de komende periode op eigen gelegenheid of met uw familie architectuur gaan zien in Apeldoorn en de Cleantech Regio? Zie ons Architectuurrouteboekje Stedendriehoek via de app. izi.Travel te downloaden

Bouwhuisdebat 3 maart 2020: Kansrijke Apeldoornse Archipunctuur

Het komende jaar zal de binnenstad van Apeldoorn grote veranderingen ondergaan. De stad gaat verdichten niet  alleen met hoogbouw, maar ook met kleinschalige woningbouwprojecten die als een soort archipunctuur de nabijgelegen  buurt zal versterken met een onderscheidende kwaliteit.  

Bouwhuis … (lees verder)