Nacht van de Architectuur 2011, Programma: Van smaaktest tot eetbare stad

Talingweg

Talingweg

Naast de bekendmaking van de Architectuurprijs en Publieksprijs 2011, zal Bouwhuis op 25 november 2011 tijdens de nacht van de architectuur het startsein geven voor de Apeldoornse smaaktest, een waarderingstest waarbij het publiek in en buiten Apeldoorn wordt uitgenodigd een beoordeling te geven over meer dan dertig Apeldoornse naoorlogse woonbuurten.  Op dat moment gaat de internetsite ‘www.smaaktestapeldoorn.nl’  ontwikkeld door FARO Architecten de lucht in! De bedoeling is om zowel het vakdebat inhoudelijk te voeden als het publiek te stimuleren na te denken over wat men belangrijk vindt in de woonomgeving. Uit de test zou moeten blijken welke factoren een woonbuurt geliefd maken of niet en welke relatief kleine toevoegingen of veranderingen aan de gevel, het dak, de omgeving en openbare ruimte grote invloed hebben op de waarderingscijfers.  Tegelijkertijd vindt er een tentoonstelling plaats met alle geselecteerde naoorlogse woonbuurten waarbij men opmerkingen kan maken waarom men daar wel of niet wil wonen.  Eind maart 2012 wordt er door FARO Architecten een eindanalyse gemaakt, gevolgd door een presentatie en een debat. De smaaktest Apeldoorn is voor meerdere doelgroepen bedoeld. Voor het publiek is het een leuke laagdrempelige manier om zijn stem te laten horen op het gebied van de woonomgeving. Voor de beleidsmakers en bouwers kan het nieuwe inzichten opleveren om toekomstige plannen beter af te stemmen op de wensen van potentiële bewoners. Voor iedereen die iets heeft met Apeldoorn zal het een middel zijn om de stad nog beter te leren kennen.

Daarnaast krijgen (door een jury) uitgekozen architecten en een stadspsycholoog  in een Pecha Kucha (20 slides in 20 seconden)de mogelijkheid een statement te maken over ruimtelijk Apeldoorn. Met de presentatie van het metropolitane landschap van de 21e eeuw, Park Supermarkt,  door Van Bergen Kolpa Architecten en het sociale stadslandbouwproject  van Stichting Urbaniahoeve preludeert Bouwhuis alvast op het jaarthema voor 2012 van het architectuurcentrum, voedsel als ruimtelijke ordeningsinstrument.

Na afloop feest met Indiaanse zang begeleid door de tabla (Indiase percussie), tanpura (Indiaas snaarinstrument), ud (Arabische luit), Marokkaanse percussie, de pipa (Chinees snaarinstrument) en de erhu (Chinese vedel).

 

Architectuur in de binnenstad

Rijksbouwmeester Floris Alkemade verkent de toekomst van Nederland

Blog door Harm Tilman, hoofdredacteur De Architect

In Nederland dreigt het ruimtelijke debat te verengen tot de vraag of we gezien de woningvraag niet toch weer in de weilanden moeten gaan bouwen. In een nieuw boek betoogt rijksbouwmeester Floris Alkemade (lees verder)

Troostarchitectuur:

100 YEARS Bauhaus, een documentaire te zien op https://youtu.be/LW14415Ddf8c… (lees verder)

Boek Kanaaloevers Apeldoorn te lezen op pdf
ARCHITECTUURROUTE STEDENDRIEHOEK

Voor de komende periode op eigen gelegenheid of met uw familie architectuur gaan zien in Apeldoorn en de Cleantech Regio? Zie ons Architectuurrouteboekje Stedendriehoek via de app. izi.Travel te downloaden

Bouwhuisdebat 3 maart 2020: Kansrijke Apeldoornse Archipunctuur

Het komende jaar zal de binnenstad van Apeldoorn grote veranderingen ondergaan. De stad gaat verdichten niet  alleen met hoogbouw, maar ook met kleinschalige woningbouwprojecten die als een soort archipunctuur de nabijgelegen  buurt zal versterken met een onderscheidende kwaliteit.  

Bouwhuis … (lees verder)