Nacht van de Architectuur 2011, Programma: Van smaaktest tot eetbare stad

Talingweg

Talingweg

Naast de bekendmaking van de Architectuurprijs en Publieksprijs 2011, zal Bouwhuis op 25 november 2011 tijdens de nacht van de architectuur het startsein geven voor de Apeldoornse smaaktest, een waarderingstest waarbij het publiek in en buiten Apeldoorn wordt uitgenodigd een beoordeling te geven over meer dan dertig Apeldoornse naoorlogse woonbuurten.  Op dat moment gaat de internetsite ‘www.smaaktestapeldoorn.nl’  ontwikkeld door FARO Architecten de lucht in! De bedoeling is om zowel het vakdebat inhoudelijk te voeden als het publiek te stimuleren na te denken over wat men belangrijk vindt in de woonomgeving. Uit de test zou moeten blijken welke factoren een woonbuurt geliefd maken of niet en welke relatief kleine toevoegingen of veranderingen aan de gevel, het dak, de omgeving en openbare ruimte grote invloed hebben op de waarderingscijfers.  Tegelijkertijd vindt er een tentoonstelling plaats met alle geselecteerde naoorlogse woonbuurten waarbij men opmerkingen kan maken waarom men daar wel of niet wil wonen.  Eind maart 2012 wordt er door FARO Architecten een eindanalyse gemaakt, gevolgd door een presentatie en een debat. De smaaktest Apeldoorn is voor meerdere doelgroepen bedoeld. Voor het publiek is het een leuke laagdrempelige manier om zijn stem te laten horen op het gebied van de woonomgeving. Voor de beleidsmakers en bouwers kan het nieuwe inzichten opleveren om toekomstige plannen beter af te stemmen op de wensen van potentiële bewoners. Voor iedereen die iets heeft met Apeldoorn zal het een middel zijn om de stad nog beter te leren kennen.

Daarnaast krijgen (door een jury) uitgekozen architecten en een stadspsycholoog  in een Pecha Kucha (20 slides in 20 seconden)de mogelijkheid een statement te maken over ruimtelijk Apeldoorn. Met de presentatie van het metropolitane landschap van de 21e eeuw, Park Supermarkt,  door Van Bergen Kolpa Architecten en het sociale stadslandbouwproject  van Stichting Urbaniahoeve preludeert Bouwhuis alvast op het jaarthema voor 2012 van het architectuurcentrum, voedsel als ruimtelijke ordeningsinstrument.

Na afloop feest met Indiaanse zang begeleid door de tabla (Indiase percussie), tanpura (Indiaas snaarinstrument), ud (Arabische luit), Marokkaanse percussie, de pipa (Chinees snaarinstrument) en de erhu (Chinese vedel).

 

Architectuur in de binnenstad

Architectuurroute Stedendriehoek

Het voorjaar komt eraan, dus zin en tijd om op een mooie zonnige dag de architectuurroute Stedendriehoek met de fiets of auto te gaan rijden! Bouwhuis beschikt over de architectuurrouteboekjes, maar het is ook mogelijk de tocht af te leggen … (lees verder)

Voorjaar 2018: Nieuwe uitgave Wijk in Beeld verwacht over de transformatie van de Kanaaloevers

In dit nieuwe boek in de serie Wijk in Beeld

vogelvlucht Stadskade

Spoorbrughof

staan de “Kanaaloevers” centraal; het, tussen de Apeldoornse brug en de spoorbrug gelegen middendeel van de kanaalzone; aan de westzijde, op de centrumoever,  begrensd door de Stationstraat … (lees verder)

RECENTE ARCHITECTUUR IN HET ROOSTER ZUIDBROEK

BASISSCHOOL DIAMANT APELDOORN
 Ontwerp: MTB Architecten

foto: Harry Noback

 … (lees verder)

NIEUWSTE ARCHITECTUUR APELDOORN NOVEMBER 2017

winkel en appartementen, hoek Asselsestraat/Roggestraat Apeldoorn
ontwerp: Lars Courage

 

 

 … (lees verder)

Bouwhuiscafé dinsdag 12 december 2017 20.00 uur : presentatie Multifunctioneel landschapsontwerp Park Zuidbroek

Thema: SPECTACULAIR ONTWERP MULTIFUNCTIONEEL KUNSTWERK IN PARK ZUIDBROEK

 

Het aantrekken van de woningmarkt en nieuwe ontwikkelingen in de wijk Zuidbroek zijn voor Bouwhuis aanleiding om in de komende maand december en in februari 2018 extra aandacht aan deze wijk … (lees verder)