Nacht van de Architectuur 2011, Programma: Van smaaktest tot eetbare stad

Talingweg

Talingweg

Naast de bekendmaking van de Architectuurprijs en Publieksprijs 2011, zal Bouwhuis op 25 november 2011 tijdens de nacht van de architectuur het startsein geven voor de Apeldoornse smaaktest, een waarderingstest waarbij het publiek in en buiten Apeldoorn wordt uitgenodigd een beoordeling te geven over meer dan dertig Apeldoornse naoorlogse woonbuurten.  Op dat moment gaat de internetsite ‘www.smaaktestapeldoorn.nl’  ontwikkeld door FARO Architecten de lucht in! De bedoeling is om zowel het vakdebat inhoudelijk te voeden als het publiek te stimuleren na te denken over wat men belangrijk vindt in de woonomgeving. Uit de test zou moeten blijken welke factoren een woonbuurt geliefd maken of niet en welke relatief kleine toevoegingen of veranderingen aan de gevel, het dak, de omgeving en openbare ruimte grote invloed hebben op de waarderingscijfers.  Tegelijkertijd vindt er een tentoonstelling plaats met alle geselecteerde naoorlogse woonbuurten waarbij men opmerkingen kan maken waarom men daar wel of niet wil wonen.  Eind maart 2012 wordt er door FARO Architecten een eindanalyse gemaakt, gevolgd door een presentatie en een debat. De smaaktest Apeldoorn is voor meerdere doelgroepen bedoeld. Voor het publiek is het een leuke laagdrempelige manier om zijn stem te laten horen op het gebied van de woonomgeving. Voor de beleidsmakers en bouwers kan het nieuwe inzichten opleveren om toekomstige plannen beter af te stemmen op de wensen van potentiële bewoners. Voor iedereen die iets heeft met Apeldoorn zal het een middel zijn om de stad nog beter te leren kennen.

Daarnaast krijgen (door een jury) uitgekozen architecten en een stadspsycholoog  in een Pecha Kucha (20 slides in 20 seconden)de mogelijkheid een statement te maken over ruimtelijk Apeldoorn. Met de presentatie van het metropolitane landschap van de 21e eeuw, Park Supermarkt,  door Van Bergen Kolpa Architecten en het sociale stadslandbouwproject  van Stichting Urbaniahoeve preludeert Bouwhuis alvast op het jaarthema voor 2012 van het architectuurcentrum, voedsel als ruimtelijke ordeningsinstrument.

Na afloop feest met Indiaanse zang begeleid door de tabla (Indiase percussie), tanpura (Indiaas snaarinstrument), ud (Arabische luit), Marokkaanse percussie, de pipa (Chinees snaarinstrument) en de erhu (Chinese vedel).

 

Agenda

  • Agenda

    • Geen gebeurtenissen

Architectuur in de binnenstad

Bouwhuis organiseert in VUE Theater Feestelijke verkiezingsavond nieuwe ontwerpen Marktplein donderdag 6 december 20.30 uur

.

Architectuurcentrum Bouwhuis nodigt u uit voor

een feestelijke verkiezingsavond op 6 december 20.30 uur in het VUE Theater met de  PRESENTATIE  van  vier nieuwe ontwerpen voor het huidige Marktplein

De gemeente heeft aan vier gerenommeerde internationaal opererende landschapsarchitectenbureaus de … (lees verder)

Masterclass Stedenbouw en Architectuur woensdag 10 oktober 19.30 uur Nettenfabriek

Stedenbouwkundige Ed van Gent en projectleider Hans Menke van Architectuurcentrum Bouwhuis geven op 10 oktober in het kader van het Verhaal van Apeldoorn een Masterclass over de stedenbouw en de architectuur in Apeldoorn.

De bijeenkomst is voor iedereen vrij toegankelijk.… (lees verder)

OPEN MONUMENTEN DAG 8 en 9 september 2018: tocht langs Apeldoornse architectuur met Europese invloed

Architectuurcentrum Bouwhuis organiseert voor de Open Monumenten Dag  8 en 9 september 2018 een fietsroute langs Apeldoornse architectuur met Europese invloeden

Bent u nieuwsgierig naar  de invloed van de Duitse traditionalist Heinrich Tessenow  op de bouwstijl van een aantal Apeldoornse … (lees verder)

Terugblik Dag van de Architectuur 2016: Winnende woonzorgprojecten

Zie het verslag van Wilco Westrik voor Apeldoorn Direct:

Winnende woonprojecten als inspiratiebron voor toekomstbestendig wonen in Apeldoorn

 

(lees verder)

Architectuurroute Stedendriehoek

Het voorjaar komt eraan, dus zin en tijd om op een mooie zonnige dag de architectuurroute Stedendriehoek met de fiets of auto te gaan rijden! Bouwhuis beschikt over de architectuurrouteboekjes, maar het is ook mogelijk de tocht af te leggen … (lees verder)