Fietsexcursie naar De Maten op vrijdag 17 mei 2013, 13.30 – 17.00 uur

_MG_0030-001_MG_0033DPP 8564 klokkengietershoeve001-001_MG_0037-001 Klokkengietershoeve De Maten

Fietsexcursie De Maten

onder leiding van architectuurhistorica Evelien van Es

 

vrijdag 17 mei 2013 tussen 13.30 en 17.00 uur

 

De lente is aangebroken en dus tijd om er op uit te trekken en de (landschaps)architectuur en stedenbouw van dichtbij te ervaren. Vanuit het erfgoedplatform werkt Bouwhuis samen met CODA aan het project De Maten, waarbij  CODA vanaf 23 mei een tentoonstelling over de geschiedenis van De Maten organiseert met een panelenroute en Bouwhuis het debat over de toekomst in de wijk voert en een fietsexcursie in deze wijk aanbiedt.

Bouwhuis heeft de drukbezette architectuurhistorica Evelien van Es bereid gevonden ons rond te leiden door De Maten. Van Es werkt al jaren als zelfstandig architectuurhistorica aan uiteenlopende projecten, publiceert regelmatig en geeft advies op het gebied van architectuur en stedenbouw. Inmiddels is ze door de vele opdrachten door heel Nederland specialist geworden in het architectonische en stedenbouwkundige erfgoed van de nieuwste tijd in het bijzonder de naoorlogse uitbreidingswijken uit de jaren 70.

De tocht voert langs de Laan van Maten, Heemradenlaan, Gildenlaan, Laan van Kuipershof, Matenpoort, Laan van Erica en Eglantierlaan naar de verschillende woonwijken zoals de experimentele woningbouw aan het Holtrichtersveld, de Rietdekkersdreef en Gruttersdreef, de Klokkengietershoeve, de Goudsmidshoeve en de Eekschillersdreef. Van Es zal laten zien hoe het concept van het structuralistische bouwen op verschillende manieren is uitgevoerd door variatie in rooilijn, hoogte en aanbouw en door samenhang in bouwmassa, materiaalgebruik en detaillering. Zij zal ook de achterliggende ideeën over de verschillende experimentele woningbouwcomplexen uiteenzetten zoals de bijzondere stedenbouwkundige opzet van de witte woningen aan de Klokkengietershoeve met hun haakvormige verkaveling ten behoeve van de optimale bezonning van de woningen. Hierbij springen de basisideeën van het woonervenconcept, zoals variatie, kleinschaligheid, veiligheid en ontmoeting nogal in het oog door de verspringende bouwvolumes, een afwisseling in hoogtes, witte scheidingsmuren en dichtgebouwde hoeken. Gedurende de fietstocht zal Van Es ons wijzen op de fijn vertakte groenstructuur in De Maten en welke functie deze hebben. Tenslotte fietsen we door het wijkwinkelcentrum De Eglantier om te horen hoe het oorspronkelijke stedenbouwkundige ontwerp van Ton Alberts geïnspireerd op een middeleeuws stadsbeeld op een eigentijdse manier is aangepast door de recente renovaties van architect Jos van Eldonk (Soeters & van Eldonk).

 

Start om 13.30 uur: met eigen fiets bij Bouwhuis, Roggestraat 44, 7311 CD Apeldoorn

Deelname: € 7,50 inclusief drankje

Opgave vóór 13 mei: secretariaatbouwhuis@xs4all.nl

Er is een maximum aantal deelnemers.

 

 

 

 

Architectuur in de binnenstad

Bouwhuisdebat 3 maart 2020: Kansrijke Apeldoornse Archipunctuur

Het komende jaar zal de binnenstad van Apeldoorn grote veranderingen ondergaan. De stad gaat verdichten niet  alleen met hoogbouw, maar ook met kleinschalige woningbouwprojecten die als een soort archipunctuur de nabijgelegen  buurt zal versterken met een onderscheidende kwaliteit.  

Bouwhuis … (lees verder)

Laatste nieuws: Delva Landscape Architecture/Urbanism maakt masterplan voor binnenstad Apeldoorn

Tijdens het Bouwhuiscafé op 28 januari a.s. om 20.00 zal Delva Landscap Architecture/Urbanism niet alleen laten zien hoe groen en architectuur kunnen integreren bij hoogbouw zoals de beoogde woontoren aan de Hofstraat, maar ook een presentatie geven over hun kersverse … (lees verder)

Bouwhuiscafé 28 januari 2020 : De Apeldoornse binnenstad: van place to buy naar place to be

Presentatie en debat

Met gemeentelijk projectleider binnenstad Arno Klein Goldewijk

Landschapsarchitect Steven Delva van DELVA Landscape Architecture/Urbanism

Moderator: Marieke Gorkink

Het komende jaar zal de binnenstad van Apeldoorn  grote veranderingen ondergaan.  De stad gaat verdichten en de hoogte in. Er … (lees verder)

BOUWHUISCAFE THEMA: De vormgeving van de openbare ruimte 17 SEPTEMBER 16.00 ACECGEGBOUW

Graag nodigen we u uit op dinsdag 17 september om 16.00 uur in het ACECgebouw voor een feestelijk programma rond het afscheid van landschapsarchitect Han Goudswaard

                               Han Goudswaard  heeft zich bij zijn ontwerpen altijd sterk laten leiden door zijn … (lees verder)

Dag van de Architectuur 15 juni 14.00 uur Wandeling en presentatie boek over de Kanaaloevers

15 JUNI 14.00,Café De Oude Haven, Kanaal Noord 99  EXCURSIE KANAALOEVERS EN PRESENTATIE BOEK  ‘Kanaaloevers Apeldoorn, transformatie van een verouderd industriegebied’ geschreven door Evelien van Es, Daniël Kipp en Huub Selen

Op de Dag van de Architectuur 2019, dat samenvalt … (lees verder)