DOE MEE AAN DE SMAAKTEST APELDOORN !!

foto Harry Noback

foto Harry Noback

foto Harry Noback

In de smaaktest Apeldoorn via www.smaaktestapeldoorn.nl  kunt u uw persoonlijke waardering geven voor 35 verschillende naoorlogse woonomgevingen in Apeldoorn. Het gaat hierbij steeds om uw beoordeling van zowel de architectuur als de openbare ruimte op de foto’s. Architectuurcentrum Bouwhuis heeft een selectie gemaakt van 35 naoorlogse woonbuurten in Apeldoorn die representatief zijn voor de vijftiger, zestiger,zeventiger, tachtiger en negentiger jaren en de periode na 2000. Deze woonbuurten verschillen in architectuur, woontypologie, omgeving en openbare ruimte. Architectuurfotograaf Harry Noback heeft in opdracht van Bouwhuis ruim 500 foto’s gemaakt van al deze projecten. Met behulp van deze foto’s hebben  FARO Architecten een nieuwe internetsite ‘www.smaaktestapeldoorn.nl’  ontwikkeld, waarmee het publiek in en buiten Apeldoorn wordt uitgenodigd de smaaktest te doen. Bij deze waarderingstest zal het gaan om de beoordeling van de totale woonomgeving. De bedoeling is om zowel het vakdebat inhoudelijk te voeden als het publiek te stimuleren na te denken over wat men belangrijk vindt in de woonomgeving. Uit de test zou moeten blijken welke factoren een woonbuurt geliefd maken of niet geliefd en welke relatief kleine toevoegingen of veranderingen aan de gevel, het dak, de omgeving en openbare ruimte grote invloed hebben op de waarderingscijfers. 

Bouwhuis maakt in december een zgn. schrijftentoonstelling. Dat houdt in dat van alle naoorlogse woonbuurten foto’s uitvergroot worden geprojecteerd op panelen waaronder het bezoekende publiek opmerkingen kan maken waarom men daar wel of niet graag  wil wonen. Deze tentoonstelling vindt plaats in het stadhuis op de begane grond naast de afdeling burgerzaken. Zo wordt middels een verwijzing het wachtende publiek verleid om de tentoonstelling te bekijken en van onderschriften te voorzien. Deze opmerkingen worden in de eindanalyse meegenomen. De tentoonstelling duurt van 1 januari 2012 tot 31 maart 2012.

FARO Architecten verwerken alle reacties in een analyse en tijdens de nacht van de architectuur op 25 november 2011 zal het startsein worden gegeven over de smaaktest en door FARO Architecten worden gepresenteerd.

Indien mogelijk wordt er aan de hand van verkoopcijfers een analyse gemaakt of er een verband bestaat tussen waarderingen in de smaaktest en waarderingen op de koopmarkt. Kortom loont het de moeite om de woonomgeving beter te maken.

De Smaaktest Apeldoorn is voor meerdere doelgroepen bedoeld. Voor het publiek is het een leuke laagdrempelige manier om zijn stem te laten horen op het gebied van de woonomgeving. Voor de beleidsmakers en bouwers kan het nieuwe inzichten opleveren om toekomstige plannen beter af te stemmen op de wensen van de potentiële bewoners. Voor iedereen die iets heeft met Apeldoorn zal het een middel zijn om de stad nog beter te leren kennen.

In juni 2012 zal de eindanalyse door FARO Architecten worden gepresenteerd.

 

Architectuur in de binnenstad

Bouwhuis organiseert in VUE Theater Feestelijke verkiezingsavond nieuwe ontwerpen Marktplein donderdag 6 december 20.30 uur

.

Architectuurcentrum Bouwhuis nodigt u uit voor

een feestelijke verkiezingsavond op 6 december 20.30 uur in het VUE Theater met de  PRESENTATIE  van  vier nieuwe ontwerpen voor het huidige Marktplein

De gemeente heeft aan vier gerenommeerde internationaal opererende landschapsarchitectenbureaus de … (lees verder)

Masterclass Stedenbouw en Architectuur woensdag 10 oktober 19.30 uur Nettenfabriek

Stedenbouwkundige Ed van Gent en projectleider Hans Menke van Architectuurcentrum Bouwhuis geven op 10 oktober in het kader van het Verhaal van Apeldoorn een Masterclass over de stedenbouw en de architectuur in Apeldoorn.

De bijeenkomst is voor iedereen vrij toegankelijk.… (lees verder)

OPEN MONUMENTEN DAG 8 en 9 september 2018: tocht langs Apeldoornse architectuur met Europese invloed

Architectuurcentrum Bouwhuis organiseert voor de Open Monumenten Dag  8 en 9 september 2018 een fietsroute langs Apeldoornse architectuur met Europese invloeden

Bent u nieuwsgierig naar  de invloed van de Duitse traditionalist Heinrich Tessenow  op de bouwstijl van een aantal Apeldoornse … (lees verder)

Terugblik Dag van de Architectuur 2016: Winnende woonzorgprojecten

Zie het verslag van Wilco Westrik voor Apeldoorn Direct:

Winnende woonprojecten als inspiratiebron voor toekomstbestendig wonen in Apeldoorn

 

(lees verder)

Architectuurroute Stedendriehoek

Het voorjaar komt eraan, dus zin en tijd om op een mooie zonnige dag de architectuurroute Stedendriehoek met de fiets of auto te gaan rijden! Bouwhuis beschikt over de architectuurrouteboekjes, maar het is ook mogelijk de tocht af te leggen … (lees verder)