DOE MEE AAN DE SMAAKTEST APELDOORN !!

foto Harry Noback

foto Harry Noback

foto Harry Noback

In de smaaktest Apeldoorn via www.smaaktestapeldoorn.nl  kunt u uw persoonlijke waardering geven voor 35 verschillende naoorlogse woonomgevingen in Apeldoorn. Het gaat hierbij steeds om uw beoordeling van zowel de architectuur als de openbare ruimte op de foto’s. Architectuurcentrum Bouwhuis heeft een selectie gemaakt van 35 naoorlogse woonbuurten in Apeldoorn die representatief zijn voor de vijftiger, zestiger,zeventiger, tachtiger en negentiger jaren en de periode na 2000. Deze woonbuurten verschillen in architectuur, woontypologie, omgeving en openbare ruimte. Architectuurfotograaf Harry Noback heeft in opdracht van Bouwhuis ruim 500 foto’s gemaakt van al deze projecten. Met behulp van deze foto’s hebben  FARO Architecten een nieuwe internetsite ‘www.smaaktestapeldoorn.nl’  ontwikkeld, waarmee het publiek in en buiten Apeldoorn wordt uitgenodigd de smaaktest te doen. Bij deze waarderingstest zal het gaan om de beoordeling van de totale woonomgeving. De bedoeling is om zowel het vakdebat inhoudelijk te voeden als het publiek te stimuleren na te denken over wat men belangrijk vindt in de woonomgeving. Uit de test zou moeten blijken welke factoren een woonbuurt geliefd maken of niet geliefd en welke relatief kleine toevoegingen of veranderingen aan de gevel, het dak, de omgeving en openbare ruimte grote invloed hebben op de waarderingscijfers. 

Bouwhuis maakt in december een zgn. schrijftentoonstelling. Dat houdt in dat van alle naoorlogse woonbuurten foto’s uitvergroot worden geprojecteerd op panelen waaronder het bezoekende publiek opmerkingen kan maken waarom men daar wel of niet graag  wil wonen. Deze tentoonstelling vindt plaats in het stadhuis op de begane grond naast de afdeling burgerzaken. Zo wordt middels een verwijzing het wachtende publiek verleid om de tentoonstelling te bekijken en van onderschriften te voorzien. Deze opmerkingen worden in de eindanalyse meegenomen. De tentoonstelling duurt van 1 januari 2012 tot 31 maart 2012.

FARO Architecten verwerken alle reacties in een analyse en tijdens de nacht van de architectuur op 25 november 2011 zal het startsein worden gegeven over de smaaktest en door FARO Architecten worden gepresenteerd.

Indien mogelijk wordt er aan de hand van verkoopcijfers een analyse gemaakt of er een verband bestaat tussen waarderingen in de smaaktest en waarderingen op de koopmarkt. Kortom loont het de moeite om de woonomgeving beter te maken.

De Smaaktest Apeldoorn is voor meerdere doelgroepen bedoeld. Voor het publiek is het een leuke laagdrempelige manier om zijn stem te laten horen op het gebied van de woonomgeving. Voor de beleidsmakers en bouwers kan het nieuwe inzichten opleveren om toekomstige plannen beter af te stemmen op de wensen van de potentiële bewoners. Voor iedereen die iets heeft met Apeldoorn zal het een middel zijn om de stad nog beter te leren kennen.

In juni 2012 zal de eindanalyse door FARO Architecten worden gepresenteerd.

 

Architectuur in de binnenstad

Bouwhuisdebat 3 maart 2020: Kansrijke Apeldoornse Archipunctuur

Het komende jaar zal de binnenstad van Apeldoorn grote veranderingen ondergaan. De stad gaat verdichten niet  alleen met hoogbouw, maar ook met kleinschalige woningbouwprojecten die als een soort archipunctuur de nabijgelegen  buurt zal versterken met een onderscheidende kwaliteit.  

Bouwhuis … (lees verder)

Laatste nieuws: Delva Landscape Architecture/Urbanism maakt masterplan voor binnenstad Apeldoorn

Tijdens het Bouwhuiscafé op 28 januari a.s. om 20.00 zal Delva Landscap Architecture/Urbanism niet alleen laten zien hoe groen en architectuur kunnen integreren bij hoogbouw zoals de beoogde woontoren aan de Hofstraat, maar ook een presentatie geven over hun kersverse … (lees verder)

Bouwhuiscafé 28 januari 2020 : De Apeldoornse binnenstad: van place to buy naar place to be

Presentatie en debat

Met gemeentelijk projectleider binnenstad Arno Klein Goldewijk

Landschapsarchitect Steven Delva van DELVA Landscape Architecture/Urbanism

Moderator: Marieke Gorkink

Het komende jaar zal de binnenstad van Apeldoorn  grote veranderingen ondergaan.  De stad gaat verdichten en de hoogte in. Er … (lees verder)

BOUWHUISCAFE THEMA: De vormgeving van de openbare ruimte 17 SEPTEMBER 16.00 ACECGEGBOUW

Graag nodigen we u uit op dinsdag 17 september om 16.00 uur in het ACECgebouw voor een feestelijk programma rond het afscheid van landschapsarchitect Han Goudswaard

                               Han Goudswaard  heeft zich bij zijn ontwerpen altijd sterk laten leiden door zijn … (lees verder)

Dag van de Architectuur 15 juni 14.00 uur Wandeling en presentatie boek over de Kanaaloevers

15 JUNI 14.00,Café De Oude Haven, Kanaal Noord 99  EXCURSIE KANAALOEVERS EN PRESENTATIE BOEK  ‘Kanaaloevers Apeldoorn, transformatie van een verouderd industriegebied’ geschreven door Evelien van Es, Daniël Kipp en Huub Selen

Op de Dag van de Architectuur 2019, dat samenvalt … (lees verder)