Debat en excursie Stedendriehoek 22 maart 13.00 uur: stagnatie en impuls van woningbouw: Hoogste tijd voor herbezinning

plattegrond stedendriehoekOp vrijdagmiddag 22 maart 2013 organiseert Architectuurcentrum Bouwhuis uit Apeldoorn in samenwerking met Architectuurcentrum Rondeel  uit Deventer en het Architectuurcollectief bestaande uit Geke de Wilde (Zutphen), Peter Ghijsen (Deventer), Gerard Zwerus en Wim Westinga (Apeldoorn) een debat en excursie in de Stedendriehoek over de stagnerende woningbouwlocaties in de steden Deventer, Zutphen en Apeldoorn. De bedoeling is helderheid te krijgen over wat te doen en wat partijen reeds doen met woningbouwplannen voor een gebied zoals de Noorderhaven in Zutphen, Zuidbroek in Apeldoorn en Steenbrugge in Deventer, nu de oorspronkelijke programma’s en aanpak om een forse verandering vragen. 

Blijven we wachten op betere tijden tot de crisis voorbij is of gaan we activistisch herontwikkelen?

 

Aan de hand van de volgende vragen willen we het debat gaan voeren:

 

–          Wat betekent de huidige problematiek voor de veranderende rol en verantwoordelijkheid van marktpartijen en lokale overheden

–          Welke ruimtelijke gevolgen zijn aan de orde

–          Wat zijn de financiële gevolgen voor de drie gemeenten

–          Wat is de woningbehoefte in relatie tot vergrijzing, vervanging, krimp en crisis

–          Wat zetten partijen in om een impuls te geven aan de woningbouw

–          Welke initiatieven dragen bij aan een hervorming van de woningbouw

Programma:

 

13.00 uur start in Zutphen , adres het Koelhuis, Parkstraat 1, 7202 AD Zutphen.  Route: goed bereikbaar per trein en met de auto ruime parkeermogelijkheid achter het Koelhuis.

Ontvangst met koffie in het voormalig Koelhuis, een industrieel erfgoedpand achter het station aan de Noorderhaven. Daar zal de programmadirecteur van Noorderhaven, Mirjam Huffstadt, een toelichting geven op de huidige stand van zaken. Vervolgens zal onder leiding van architect Gerard Zwerus een kort debat plaatsvinden over de ruimtelijke en financiële implicaties en eventuele kansrijke nieuwe initiatieven in dit gebied.

 

Om 14.30 uur vertrek met de bus richting Apeldoorn, naar het infocentrum Zuidbroek, Oranjetipje 19, 7323 SH Apeldoorn.

 

Architect Wim Westinga  zal iets vertellen over de Apeldoornse woningmarkt. Om 15.00 uur rijden we door de wijk Zuidbroek, waar oorspronkelijk meer woningen waren gepland dan nu worden uitgevoerd. In het informatiecentrum Zuidbroek zal projectleider Peter Scherders van de gemeente Apeldoorn de recente stand van zaken in Zuidbroek toelichten. We vervolgen het debat over de stagnerende woningmarkt en gaan op zoek naar mogelijke oplossingen.

 

Om 16.00 uur vertrek met de bus richting Deventer, infocentrum Steenbrugge, Wechelerweg 52 B, 7431 PC Diepenveen

 

We bezoeken de nieuw geplande woonwijk Steenbrugge. Daar zal Marco Odding, programmamanager herstructurering en vastgoed van de gemeente Deventer, de situatie voor Steenbrugge uitleggen. Tegen 17.00 uur zal architect Peter Ghijsen zijn stimuleringsplan voor de woningmarkt ontvouwen. 

 

Tenslotte hopen we het debat te kunnen afsluiten met een aantal kansrijke initiatieven die gemeenten en marktpartijen samenbrengen, waardoor er weer dynamiek ontstaat in de woningmarkt.

 

Na de borrel rijdt de bus weer terug naar de parkeerplaats bij het Koelhuis in Zutphen.

 

Deelname: gratis

 

Voor de excursie verzoeken wij u zich op te geven vóór 15 maart bij Architectuurcentrum Bouwhuis,

Email: secretariaatbouwhuis@xs4all.nl

Contactinfo:

055-5760411

06-48795126

 

Architectuurcentrum Bouwhuis Apeldoorn

Architectuurcentrum Rondeel Deventer

Architectencollectief Stedendriehoek: Geke de Wilde, Peter Ghijsen, Wim Westinga en Gerard Zwerus

 

 

Architectuur in de binnenstad

Rijksbouwmeester Floris Alkemade verkent de toekomst van Nederland

Blog door Harm Tilman, hoofdredacteur De Architect

In Nederland dreigt het ruimtelijke debat te verengen tot de vraag of we gezien de woningvraag niet toch weer in de weilanden moeten gaan bouwen. In een nieuw boek betoogt rijksbouwmeester Floris Alkemade (lees verder)

Troostarchitectuur:

100 YEARS Bauhaus, een documentaire te zien op https://youtu.be/LW14415Ddf8c… (lees verder)

Boek Kanaaloevers Apeldoorn te lezen op pdf
ARCHITECTUURROUTE STEDENDRIEHOEK

Voor de komende periode op eigen gelegenheid of met uw familie architectuur gaan zien in Apeldoorn en de Cleantech Regio? Zie ons Architectuurrouteboekje Stedendriehoek via de app. izi.Travel te downloaden

Bouwhuisdebat 3 maart 2020: Kansrijke Apeldoornse Archipunctuur

Het komende jaar zal de binnenstad van Apeldoorn grote veranderingen ondergaan. De stad gaat verdichten niet  alleen met hoogbouw, maar ook met kleinschalige woningbouwprojecten die als een soort archipunctuur de nabijgelegen  buurt zal versterken met een onderscheidende kwaliteit.  

Bouwhuis … (lees verder)