Debat en excursie Stedendriehoek 22 maart 13.00 uur: stagnatie en impuls van woningbouw: Hoogste tijd voor herbezinning

plattegrond stedendriehoekOp vrijdagmiddag 22 maart 2013 organiseert Architectuurcentrum Bouwhuis uit Apeldoorn in samenwerking met Architectuurcentrum Rondeel  uit Deventer en het Architectuurcollectief bestaande uit Geke de Wilde (Zutphen), Peter Ghijsen (Deventer), Gerard Zwerus en Wim Westinga (Apeldoorn) een debat en excursie in de Stedendriehoek over de stagnerende woningbouwlocaties in de steden Deventer, Zutphen en Apeldoorn. De bedoeling is helderheid te krijgen over wat te doen en wat partijen reeds doen met woningbouwplannen voor een gebied zoals de Noorderhaven in Zutphen, Zuidbroek in Apeldoorn en Steenbrugge in Deventer, nu de oorspronkelijke programma’s en aanpak om een forse verandering vragen. 

Blijven we wachten op betere tijden tot de crisis voorbij is of gaan we activistisch herontwikkelen?

 

Aan de hand van de volgende vragen willen we het debat gaan voeren:

 

–          Wat betekent de huidige problematiek voor de veranderende rol en verantwoordelijkheid van marktpartijen en lokale overheden

–          Welke ruimtelijke gevolgen zijn aan de orde

–          Wat zijn de financiële gevolgen voor de drie gemeenten

–          Wat is de woningbehoefte in relatie tot vergrijzing, vervanging, krimp en crisis

–          Wat zetten partijen in om een impuls te geven aan de woningbouw

–          Welke initiatieven dragen bij aan een hervorming van de woningbouw

Programma:

 

13.00 uur start in Zutphen , adres het Koelhuis, Parkstraat 1, 7202 AD Zutphen.  Route: goed bereikbaar per trein en met de auto ruime parkeermogelijkheid achter het Koelhuis.

Ontvangst met koffie in het voormalig Koelhuis, een industrieel erfgoedpand achter het station aan de Noorderhaven. Daar zal de programmadirecteur van Noorderhaven, Mirjam Huffstadt, een toelichting geven op de huidige stand van zaken. Vervolgens zal onder leiding van architect Gerard Zwerus een kort debat plaatsvinden over de ruimtelijke en financiële implicaties en eventuele kansrijke nieuwe initiatieven in dit gebied.

 

Om 14.30 uur vertrek met de bus richting Apeldoorn, naar het infocentrum Zuidbroek, Oranjetipje 19, 7323 SH Apeldoorn.

 

Architect Wim Westinga  zal iets vertellen over de Apeldoornse woningmarkt. Om 15.00 uur rijden we door de wijk Zuidbroek, waar oorspronkelijk meer woningen waren gepland dan nu worden uitgevoerd. In het informatiecentrum Zuidbroek zal projectleider Peter Scherders van de gemeente Apeldoorn de recente stand van zaken in Zuidbroek toelichten. We vervolgen het debat over de stagnerende woningmarkt en gaan op zoek naar mogelijke oplossingen.

 

Om 16.00 uur vertrek met de bus richting Deventer, infocentrum Steenbrugge, Wechelerweg 52 B, 7431 PC Diepenveen

 

We bezoeken de nieuw geplande woonwijk Steenbrugge. Daar zal Marco Odding, programmamanager herstructurering en vastgoed van de gemeente Deventer, de situatie voor Steenbrugge uitleggen. Tegen 17.00 uur zal architect Peter Ghijsen zijn stimuleringsplan voor de woningmarkt ontvouwen. 

 

Tenslotte hopen we het debat te kunnen afsluiten met een aantal kansrijke initiatieven die gemeenten en marktpartijen samenbrengen, waardoor er weer dynamiek ontstaat in de woningmarkt.

 

Na de borrel rijdt de bus weer terug naar de parkeerplaats bij het Koelhuis in Zutphen.

 

Deelname: gratis

 

Voor de excursie verzoeken wij u zich op te geven vóór 15 maart bij Architectuurcentrum Bouwhuis,

Email: secretariaatbouwhuis@xs4all.nl

Contactinfo:

055-5760411

06-48795126

 

Architectuurcentrum Bouwhuis Apeldoorn

Architectuurcentrum Rondeel Deventer

Architectencollectief Stedendriehoek: Geke de Wilde, Peter Ghijsen, Wim Westinga en Gerard Zwerus

 

 

Architectuur in de binnenstad

Nieuwe Apeldoornse Skyline in Hertzberger Parc, presentatie en debat 14 mei

Bouwhuis organiseert een avond in het CB-complex over de transformatie van het monumentale Centraal Beheer kantorencomplex waarin de ontwikkelaar Certitude Capital , de architecten LaurensJan ten Kate en Herman Hertzberger en landschapsarchitect Martin Knuijt van OKRA uiteenzetten hoe de nieuwe … (lees verder)

Winnaar Marktplein West 8

Ruim 35 % van de 25.330 Apeldoornse inwoners die gestemd hebben, kozen voor het Markthal ontwerp van het architectenbureau West 8 Urban Design & Landscap Architecture. Het ontwerp inspireert tot een veelheid aan activiteiten door en voor het Apeldoornse publiek.… (lees verder)

Bouwhuis organiseert in VUE Theater Feestelijke verkiezingsavond nieuwe ontwerpen Marktplein donderdag 6 december 20.30 uur

.

Architectuurcentrum Bouwhuis nodigt u uit voor

een feestelijke verkiezingsavond op 6 december 20.30 uur in het VUE Theater met de  PRESENTATIE  van  vier nieuwe ontwerpen voor het huidige Marktplein

De gemeente heeft aan vier gerenommeerde internationaal opererende landschapsarchitectenbureaus de … (lees verder)

Masterclass Stedenbouw en Architectuur woensdag 10 oktober 19.30 uur Nettenfabriek

Stedenbouwkundige Ed van Gent en projectleider Hans Menke van Architectuurcentrum Bouwhuis geven op 10 oktober in het kader van het Verhaal van Apeldoorn een Masterclass over de stedenbouw en de architectuur in Apeldoorn.

De bijeenkomst is voor iedereen vrij toegankelijk.… (lees verder)

OPEN MONUMENTEN DAG 8 en 9 september 2018: tocht langs Apeldoornse architectuur met Europese invloed

Architectuurcentrum Bouwhuis organiseert voor de Open Monumenten Dag  8 en 9 september 2018 een fietsroute langs Apeldoornse architectuur met Europese invloeden

Bent u nieuwsgierig naar  de invloed van de Duitse traditionalist Heinrich Tessenow  op de bouwstijl van een aantal Apeldoornse … (lees verder)