de route naar de energieneutrale stad

Reactie op artikel Stentor ‘Apeldoorn te klein voor duurzame energie’  28 januari j.l.  geplaatst 13 februari 2010

Het is lovenswaardig dat de architecten van de afdeling Stedendriehoek van de Bond van Nederlandse Architecten  mee willen werken aan de ambitie van de gemeente Apeldoorn om te streven naar een energieneutrale stad voor de gebouwde omgeving in 2020. Het artikel gaat uit van een totaal energieverbruik in de gemeente van 26 peta-joules. De ambitie van de gemeente Apeldoorn  om in 2020 energieneutraal te zijn,  beperkt zich tot de gebouwde omgeving, waarbij het verbruik voor mobiliteit en bedrijfsprocessen op dit moment nog niet wordt meegenomen.  Dan gaat het om geheel andere cijfers.  Momenteel is het energieverbruik van de gebouwde omgeving per jaar 12 petajoule. Door het uitvoeren van diverse energiebesparingscampagnes moet dit gebruik in 2020 gedaald zijn tot 6 petajoule.  Het aantal 3 MW windturbines dat dan nog nodig zou zijn voor het jaarlijkse energieverbruik in de gebouwde omgeving is 110. Deze hoeveelheid energie kan ook worden opgewekt met 6 km2 zonnepanelen.  In het streven naar meer energieneutraliteit concentreert  de gemeente zich echter niet op één enkele techniek, maar op een  combinatie van wind, zon-PV, zon-thermisch, warmte-koude-opslag, biomassaverbranding en afval-, compost- en mestvergisting.  De benodigde aantallen en hoeveelheden zijn dan veel  realistischer dan in het  artikel wordt  gesuggereerd.  Deze gegevens moeten  volgens ons toch iedereen motiveren om op weg naar 2020 zich tot het uiterste in te spannen energie te besparen en duurzaam op te wekken in de gebouwde omgeving.

Initiatiefgroep  ‘Apeldoorn voorop in duurzaamheid’

Hans Menke (Architectuurcentrum Bouwhuis)

Daniël Spikker (Loostad Projectontwikkeling)

John van Dijk (MTB Architecten)

Gerard Zwerus (MTB Architecten)

Gerard Brugman (de Woonmensen)

 

Architectuur in de binnenstad

Nieuwe Apeldoornse Skyline in Hertzberger Parc, presentatie en debat 14 mei

Bouwhuis organiseert een avond in het CB-complex over de transformatie van het monumentale Centraal Beheer kantorencomplex waarin de ontwikkelaar Certitude Capital , de architecten LaurensJan ten Kate en Herman Hertzberger en landschapsarchitect Martin Knuijt van OKRA uiteenzetten hoe de nieuwe … (lees verder)

Winnaar Marktplein West 8

Ruim 35 % van de 25.330 Apeldoornse inwoners die gestemd hebben, kozen voor het Markthal ontwerp van het architectenbureau West 8 Urban Design & Landscap Architecture. Het ontwerp inspireert tot een veelheid aan activiteiten door en voor het Apeldoornse publiek.… (lees verder)

Bouwhuis organiseert in VUE Theater Feestelijke verkiezingsavond nieuwe ontwerpen Marktplein donderdag 6 december 20.30 uur

.

Architectuurcentrum Bouwhuis nodigt u uit voor

een feestelijke verkiezingsavond op 6 december 20.30 uur in het VUE Theater met de  PRESENTATIE  van  vier nieuwe ontwerpen voor het huidige Marktplein

De gemeente heeft aan vier gerenommeerde internationaal opererende landschapsarchitectenbureaus de … (lees verder)

Masterclass Stedenbouw en Architectuur woensdag 10 oktober 19.30 uur Nettenfabriek

Stedenbouwkundige Ed van Gent en projectleider Hans Menke van Architectuurcentrum Bouwhuis geven op 10 oktober in het kader van het Verhaal van Apeldoorn een Masterclass over de stedenbouw en de architectuur in Apeldoorn.

De bijeenkomst is voor iedereen vrij toegankelijk.… (lees verder)

OPEN MONUMENTEN DAG 8 en 9 september 2018: tocht langs Apeldoornse architectuur met Europese invloed

Architectuurcentrum Bouwhuis organiseert voor de Open Monumenten Dag  8 en 9 september 2018 een fietsroute langs Apeldoornse architectuur met Europese invloeden

Bent u nieuwsgierig naar  de invloed van de Duitse traditionalist Heinrich Tessenow  op de bouwstijl van een aantal Apeldoornse … (lees verder)