Bouwhuiscafé (let op andere tijden) dinsdag 6 april 2010 van 20.00 – 21.30 uur

in het Centrum voor Beeldende Kunst, begane grond ACEC gebouw, Roggestraat 44

THEMA:  debat herovering van het Cultuurplein

De omstreden afsluiting van het binnenplein achter CODA, oorspronkelijk bedoeld als een belangrijke openbare ruimteplek voor activiteiten georganiseerd door de omliggende culturele instellingen, is een heet hangijzer. Te veel vandalisme heeft geleid tot een definitieve afsluiting met hekken. In het nieuwe regieplan voor de binnenstad wil de gemeente Apeldoorn een opwaardering voor de binnenstad door verbeteringen aan te brengen in de inrichting van het uitgaanskwartier, het cultuurkwartier, een herontwikkeling van een aantal binnenhoven en een uitbreiding van het kernwinkelgebied. Voor Bouwhuis genoeg aanleiding om een debat te starten over de huidige stand van zaken met betrekking tot de openbare ruimte in het cultuurkwartier. Wat is de belevingswaarde? Moet het verbeterd worden, maar hoe?

Aan het woord komt Redmar de Haan die in zijn onderzoek naar de betekenis van het cultuurkwartier en de openbare ruimte constateert dat het ontbreekt aan elke dynamiek en synergie tussen de omliggende culturele instellingen. De onderzoekmethodiek van de beroemde Deense architect Jan Gehl, die over de hele wereld adviezen geeft over zijn visie op stedelijke kwaliteit en openbare ruimte, ligt ten grondslag aan dit onderzoek. De Haan zal enkele aanbevelingen geven. Vertegenwoordigers van de culturele instellingen in het cultuurkwartier worden uitgenodigd hierop te reageren.

Onder leiding van debatleider Johan Kruithof,  doen in ieder geval mee Martijn van Duivenboden, directeur Gigant, Jasper van der Graaf, cultuurambtenaar gemeente Apeldoorn , Jesse van Lienen, interieurarchitect en Lars Courage, architect. De directie van CODA wordt eveneens uitgenodigd hun visie te geven.

Iedereen die betrokken is bij een levendig cultuurkwartier wordt verzocht mee te discussiëren over welke ingrepen er nodig zijn om het cultuurplein om te toveren tot een comfortabele, beschutte ontmoetingsruimte.

Toegang: gratis

De sponsor van het bouwhuiscafé is: Veluwse Bouw B.V.

Hans Menke

Marja Berkhoff

 

Architectuur in de binnenstad

Rijksbouwmeester Floris Alkemade verkent de toekomst van Nederland

Blog door Harm Tilman, hoofdredacteur De Architect

In Nederland dreigt het ruimtelijke debat te verengen tot de vraag of we gezien de woningvraag niet toch weer in de weilanden moeten gaan bouwen. In een nieuw boek betoogt rijksbouwmeester Floris Alkemade (lees verder)

Troostarchitectuur:

100 YEARS Bauhaus, een documentaire te zien op https://youtu.be/LW14415Ddf8c… (lees verder)

Boek Kanaaloevers Apeldoorn te lezen op pdf
ARCHITECTUURROUTE STEDENDRIEHOEK

Voor de komende periode op eigen gelegenheid of met uw familie architectuur gaan zien in Apeldoorn en de Cleantech Regio? Zie ons Architectuurrouteboekje Stedendriehoek via de app. izi.Travel te downloaden

Bouwhuisdebat 3 maart 2020: Kansrijke Apeldoornse Archipunctuur

Het komende jaar zal de binnenstad van Apeldoorn grote veranderingen ondergaan. De stad gaat verdichten niet  alleen met hoogbouw, maar ook met kleinschalige woningbouwprojecten die als een soort archipunctuur de nabijgelegen  buurt zal versterken met een onderscheidende kwaliteit.  

Bouwhuis … (lees verder)