Bouwhuiscafé debat cultuurplein

Bouwhuiscafé (let op andere tijden)

dinsdag 6 april 2010 van 20.00 – 21.30 uur

in het Centrum voor Beeldende Kunst

begane grond ACEC gebouw, Roggestraat 44

THEMA: debat herovering van het Cultuurplein

De omstreden afsluiting van het binnenplein achter CODA, oorspronkelijk bedoeld als een belangrijke openbare ruimteplek voor activiteiten georganiseerd door de omliggende culturele instellingen, is een heet hangijzer. Te veel vandalisme heeft geleid tot een definitieve afsluiting met hekken. In het nieuwe regieplan voor de binnenstad wil de gemeente Apeldoorn een opwaardering voor de binnenstad door verbeteringen aan te brengen in de inrichting van het uitgaanskwartier, het cultuurkwartier, een herontwikkeling van een aantal binnenhoven en een uitbreiding van het kernwinkelgebied. Voor Bouwhuis genoeg aanleiding om een debat te starten over de huidige stand van zaken met betrekking tot de openbare ruimte in het cultuurkwartier. Wat is de belevingswaarde? Moet het verbeterd worden, maar hoe?

Aan het woord komt Redmar de Haan die in zijn onderzoek naar de betekenis van het cultuurkwartier en de openbare ruimte constateert dat het ontbreekt aan elke dynamiek en synergie tussen de omliggende culturele instellingen. De onderzoekmethodiek van de beroemde Deense architect Jan Gehl, die over de hele wereld adviezen geeft over zijn visie op stedelijke kwaliteit en openbare ruimte, ligt ten grondslag aan dit onderzoek. De Haan zal enkele aanbevelingen geven. Vertegenwoordigers van de culturele instellingen in het cultuurkwartier worden uitgenodigd hierop te reageren.

Onder leiding van debatleider Johan Kruithof,  doen in ieder geval mee Martijn van Duivenboden, directeur Gigant, Jasper van der Graaf, cultuurambtenaar gemeente Apeldoorn, Jesse van Lienen, interieurarchitect en Lars Courage, architect. De directie van CODA wordt eveneens uitgenodigd hun visie te geven.

Iedereen die betrokken is bij een levendig cultuurkwartier wordt verzocht mee te discussiëren over welke ingrepen er nodig zijn om het cultuurplein om te toveren tot een comfortabele, beschutte ontmoetingsruimte.

Toegang: gratis

De sponsor van het bouwhuiscafé is: Veluwse Bouw B.V.

Hans Menke

Marja Berkhoff

 

Agenda

  • Agenda

    • Geen gebeurtenissen

Architectuur in de binnenstad

BOUWHUISCAFE THEMA: De vormgeving van de openbare ruimte 17 SEPTEMBER 16.00 ACECGEGBOUW

Graag nodigen we u uit op dinsdag 17 september om 16.00 uur in het ACECgebouw voor een feestelijk programma rond het afscheid van landschapsarchitect Han Goudswaard

                               Han Goudswaard  heeft zich bij zijn ontwerpen altijd sterk laten leiden door zijn … (lees verder)

Dag van de Architectuur 15 juni 14.00 uur Wandeling en presentatie boek over de Kanaaloevers

15 JUNI 14.00,Café De Oude Haven, Kanaal Noord 99  EXCURSIE KANAALOEVERS EN PRESENTATIE BOEK  ‘Kanaaloevers Apeldoorn, transformatie van een verouderd industriegebied’ geschreven door Evelien van Es, Daniël Kipp en Huub Selen

Op de Dag van de Architectuur 2019, dat samenvalt … (lees verder)

Meet-up 055/Bouwhuiscafé 14 mei 20.00 uur

THEMA: RE-INVENTING CENTRAAL BEHEER COMPLEX

Nieuwe Apeldoornse Skyline in het Hertzberger Parc met presentaties en een debat onder leiding van Frank van Klink.

Bouwhuis organiseert samen met Meet-up 055 een avond over de transformatie van het monumentale Centraal Beheercomplex waarin … (lees verder)

RIJKSADVISEUR BEZOEKT APELDOORN OP 16 APRIL

Bouwhuis nodigt Rijksadviseur Daan Zandbelt uit om op 16 april zijn visie te geven op de toekomstige woningbouwopgave van Apeldoorn.

Door de huishoudverdunning en de trek naar de stad ligt er voor heel Nederland  een opgave om de komende tien … (lees verder)

Winnaar Marktplein West 8

Ruim 35 % van de 25.330 Apeldoornse inwoners die gestemd hebben, kozen voor het Markthal ontwerp van het architectenbureau West 8 Urban Design & Landscap Architecture. Het ontwerp inspireert tot een veelheid aan activiteiten door en voor het Apeldoornse publiek.… (lees verder)