Bouwhuiscafé debat cultuurplein

Bouwhuiscafé (let op andere tijden)

dinsdag 6 april 2010 van 20.00 – 21.30 uur

in het Centrum voor Beeldende Kunst

begane grond ACEC gebouw, Roggestraat 44

THEMA: debat herovering van het Cultuurplein

De omstreden afsluiting van het binnenplein achter CODA, oorspronkelijk bedoeld als een belangrijke openbare ruimteplek voor activiteiten georganiseerd door de omliggende culturele instellingen, is een heet hangijzer. Te veel vandalisme heeft geleid tot een definitieve afsluiting met hekken. In het nieuwe regieplan voor de binnenstad wil de gemeente Apeldoorn een opwaardering voor de binnenstad door verbeteringen aan te brengen in de inrichting van het uitgaanskwartier, het cultuurkwartier, een herontwikkeling van een aantal binnenhoven en een uitbreiding van het kernwinkelgebied. Voor Bouwhuis genoeg aanleiding om een debat te starten over de huidige stand van zaken met betrekking tot de openbare ruimte in het cultuurkwartier. Wat is de belevingswaarde? Moet het verbeterd worden, maar hoe?

Aan het woord komt Redmar de Haan die in zijn onderzoek naar de betekenis van het cultuurkwartier en de openbare ruimte constateert dat het ontbreekt aan elke dynamiek en synergie tussen de omliggende culturele instellingen. De onderzoekmethodiek van de beroemde Deense architect Jan Gehl, die over de hele wereld adviezen geeft over zijn visie op stedelijke kwaliteit en openbare ruimte, ligt ten grondslag aan dit onderzoek. De Haan zal enkele aanbevelingen geven. Vertegenwoordigers van de culturele instellingen in het cultuurkwartier worden uitgenodigd hierop te reageren.

Onder leiding van debatleider Johan Kruithof,  doen in ieder geval mee Martijn van Duivenboden, directeur Gigant, Jasper van der Graaf, cultuurambtenaar gemeente Apeldoorn, Jesse van Lienen, interieurarchitect en Lars Courage, architect. De directie van CODA wordt eveneens uitgenodigd hun visie te geven.

Iedereen die betrokken is bij een levendig cultuurkwartier wordt verzocht mee te discussiëren over welke ingrepen er nodig zijn om het cultuurplein om te toveren tot een comfortabele, beschutte ontmoetingsruimte.

Toegang: gratis

De sponsor van het bouwhuiscafé is: Veluwse Bouw B.V.

Hans Menke

Marja Berkhoff

 

Architectuur in de binnenstad

Bouwhuisdebat 3 maart 2020: Kansrijke Apeldoornse Archipunctuur

Het komende jaar zal de binnenstad van Apeldoorn grote veranderingen ondergaan. De stad gaat verdichten niet  alleen met hoogbouw, maar ook met kleinschalige woningbouwprojecten die als een soort archipunctuur de nabijgelegen  buurt zal versterken met een onderscheidende kwaliteit.  

Bouwhuis … (lees verder)

Laatste nieuws: Delva Landscape Architecture/Urbanism maakt masterplan voor binnenstad Apeldoorn

Tijdens het Bouwhuiscafé op 28 januari a.s. om 20.00 zal Delva Landscap Architecture/Urbanism niet alleen laten zien hoe groen en architectuur kunnen integreren bij hoogbouw zoals de beoogde woontoren aan de Hofstraat, maar ook een presentatie geven over hun kersverse … (lees verder)

Bouwhuiscafé 28 januari 2020 : De Apeldoornse binnenstad: van place to buy naar place to be

Presentatie en debat

Met gemeentelijk projectleider binnenstad Arno Klein Goldewijk

Landschapsarchitect Steven Delva van DELVA Landscape Architecture/Urbanism

Moderator: Marieke Gorkink

Het komende jaar zal de binnenstad van Apeldoorn  grote veranderingen ondergaan.  De stad gaat verdichten en de hoogte in. Er … (lees verder)

BOUWHUISCAFE THEMA: De vormgeving van de openbare ruimte 17 SEPTEMBER 16.00 ACECGEGBOUW

Graag nodigen we u uit op dinsdag 17 september om 16.00 uur in het ACECgebouw voor een feestelijk programma rond het afscheid van landschapsarchitect Han Goudswaard

                               Han Goudswaard  heeft zich bij zijn ontwerpen altijd sterk laten leiden door zijn … (lees verder)

Dag van de Architectuur 15 juni 14.00 uur Wandeling en presentatie boek over de Kanaaloevers

15 JUNI 14.00,Café De Oude Haven, Kanaal Noord 99  EXCURSIE KANAALOEVERS EN PRESENTATIE BOEK  ‘Kanaaloevers Apeldoorn, transformatie van een verouderd industriegebied’ geschreven door Evelien van Es, Daniël Kipp en Huub Selen

Op de Dag van de Architectuur 2019, dat samenvalt … (lees verder)