Bouwhuiscafé debat cultuurplein

Bouwhuiscafé (let op andere tijden)

dinsdag 6 april 2010 van 20.00 – 21.30 uur

in het Centrum voor Beeldende Kunst

begane grond ACEC gebouw, Roggestraat 44

THEMA: debat herovering van het Cultuurplein

De omstreden afsluiting van het binnenplein achter CODA, oorspronkelijk bedoeld als een belangrijke openbare ruimteplek voor activiteiten georganiseerd door de omliggende culturele instellingen, is een heet hangijzer. Te veel vandalisme heeft geleid tot een definitieve afsluiting met hekken. In het nieuwe regieplan voor de binnenstad wil de gemeente Apeldoorn een opwaardering voor de binnenstad door verbeteringen aan te brengen in de inrichting van het uitgaanskwartier, het cultuurkwartier, een herontwikkeling van een aantal binnenhoven en een uitbreiding van het kernwinkelgebied. Voor Bouwhuis genoeg aanleiding om een debat te starten over de huidige stand van zaken met betrekking tot de openbare ruimte in het cultuurkwartier. Wat is de belevingswaarde? Moet het verbeterd worden, maar hoe?

Aan het woord komt Redmar de Haan die in zijn onderzoek naar de betekenis van het cultuurkwartier en de openbare ruimte constateert dat het ontbreekt aan elke dynamiek en synergie tussen de omliggende culturele instellingen. De onderzoekmethodiek van de beroemde Deense architect Jan Gehl, die over de hele wereld adviezen geeft over zijn visie op stedelijke kwaliteit en openbare ruimte, ligt ten grondslag aan dit onderzoek. De Haan zal enkele aanbevelingen geven. Vertegenwoordigers van de culturele instellingen in het cultuurkwartier worden uitgenodigd hierop te reageren.

Onder leiding van debatleider Johan Kruithof,  doen in ieder geval mee Martijn van Duivenboden, directeur Gigant, Jasper van der Graaf, cultuurambtenaar gemeente Apeldoorn, Jesse van Lienen, interieurarchitect en Lars Courage, architect. De directie van CODA wordt eveneens uitgenodigd hun visie te geven.

Iedereen die betrokken is bij een levendig cultuurkwartier wordt verzocht mee te discussiëren over welke ingrepen er nodig zijn om het cultuurplein om te toveren tot een comfortabele, beschutte ontmoetingsruimte.

Toegang: gratis

De sponsor van het bouwhuiscafé is: Veluwse Bouw B.V.

Hans Menke

Marja Berkhoff

 

Architectuur in de binnenstad

Architectuurroute Stedendriehoek

Het voorjaar komt eraan, dus zin en tijd om op een mooie zonnige dag de architectuurroute Stedendriehoek met de fiets of auto te gaan rijden! Bouwhuis beschikt over de architectuurrouteboekjes, maar het is ook mogelijk de tocht af te leggen … (lees verder)

Voorjaar 2018: Nieuwe uitgave Wijk in Beeld verwacht over de transformatie van de Kanaaloevers

In dit nieuwe boek in de serie Wijk in Beeld

vogelvlucht Stadskade

Spoorbrughof

staan de “Kanaaloevers” centraal; het, tussen de Apeldoornse brug en de spoorbrug gelegen middendeel van de kanaalzone; aan de westzijde, op de centrumoever,  begrensd door de Stationstraat … (lees verder)

RECENTE ARCHITECTUUR IN HET ROOSTER ZUIDBROEK

BASISSCHOOL DIAMANT APELDOORN
 Ontwerp: MTB Architecten

foto: Harry Noback

 … (lees verder)

NIEUWSTE ARCHITECTUUR APELDOORN NOVEMBER 2017

winkel en appartementen, hoek Asselsestraat/Roggestraat Apeldoorn
ontwerp: Lars Courage

 

 

 … (lees verder)

Bouwhuiscafé dinsdag 12 december 2017 20.00 uur : presentatie Multifunctioneel landschapsontwerp Park Zuidbroek

Thema: SPECTACULAIR ONTWERP MULTIFUNCTIONEEL KUNSTWERK IN PARK ZUIDBROEK

 

Het aantrekken van de woningmarkt en nieuwe ontwikkelingen in de wijk Zuidbroek zijn voor Bouwhuis aanleiding om in de komende maand december en in februari 2018 extra aandacht aan deze wijk … (lees verder)