Bouwhuiscafé debat cultuurplein

Bouwhuiscafé (let op andere tijden)

dinsdag 6 april 2010 van 20.00 – 21.30 uur

in het Centrum voor Beeldende Kunst

begane grond ACEC gebouw, Roggestraat 44

THEMA: debat herovering van het Cultuurplein

De omstreden afsluiting van het binnenplein achter CODA, oorspronkelijk bedoeld als een belangrijke openbare ruimteplek voor activiteiten georganiseerd door de omliggende culturele instellingen, is een heet hangijzer. Te veel vandalisme heeft geleid tot een definitieve afsluiting met hekken. In het nieuwe regieplan voor de binnenstad wil de gemeente Apeldoorn een opwaardering voor de binnenstad door verbeteringen aan te brengen in de inrichting van het uitgaanskwartier, het cultuurkwartier, een herontwikkeling van een aantal binnenhoven en een uitbreiding van het kernwinkelgebied. Voor Bouwhuis genoeg aanleiding om een debat te starten over de huidige stand van zaken met betrekking tot de openbare ruimte in het cultuurkwartier. Wat is de belevingswaarde? Moet het verbeterd worden, maar hoe?

Aan het woord komt Redmar de Haan die in zijn onderzoek naar de betekenis van het cultuurkwartier en de openbare ruimte constateert dat het ontbreekt aan elke dynamiek en synergie tussen de omliggende culturele instellingen. De onderzoekmethodiek van de beroemde Deense architect Jan Gehl, die over de hele wereld adviezen geeft over zijn visie op stedelijke kwaliteit en openbare ruimte, ligt ten grondslag aan dit onderzoek. De Haan zal enkele aanbevelingen geven. Vertegenwoordigers van de culturele instellingen in het cultuurkwartier worden uitgenodigd hierop te reageren.

Onder leiding van debatleider Johan Kruithof,  doen in ieder geval mee Martijn van Duivenboden, directeur Gigant, Jasper van der Graaf, cultuurambtenaar gemeente Apeldoorn, Jesse van Lienen, interieurarchitect en Lars Courage, architect. De directie van CODA wordt eveneens uitgenodigd hun visie te geven.

Iedereen die betrokken is bij een levendig cultuurkwartier wordt verzocht mee te discussiëren over welke ingrepen er nodig zijn om het cultuurplein om te toveren tot een comfortabele, beschutte ontmoetingsruimte.

Toegang: gratis

De sponsor van het bouwhuiscafé is: Veluwse Bouw B.V.

Hans Menke

Marja Berkhoff

 

Architectuur in de binnenstad

Nieuwe Apeldoornse Skyline in Hertzberger Parc, presentatie en debat 14 mei

Bouwhuis organiseert een avond in het CB-complex over de transformatie van het monumentale Centraal Beheer kantorencomplex waarin de ontwikkelaar Certitude Capital , de architecten LaurensJan ten Kate en Herman Hertzberger en landschapsarchitect Martin Knuijt van OKRA uiteenzetten hoe de nieuwe … (lees verder)

Winnaar Marktplein West 8

Ruim 35 % van de 25.330 Apeldoornse inwoners die gestemd hebben, kozen voor het Markthal ontwerp van het architectenbureau West 8 Urban Design & Landscap Architecture. Het ontwerp inspireert tot een veelheid aan activiteiten door en voor het Apeldoornse publiek.… (lees verder)

Bouwhuis organiseert in VUE Theater Feestelijke verkiezingsavond nieuwe ontwerpen Marktplein donderdag 6 december 20.30 uur

.

Architectuurcentrum Bouwhuis nodigt u uit voor

een feestelijke verkiezingsavond op 6 december 20.30 uur in het VUE Theater met de  PRESENTATIE  van  vier nieuwe ontwerpen voor het huidige Marktplein

De gemeente heeft aan vier gerenommeerde internationaal opererende landschapsarchitectenbureaus de … (lees verder)

Masterclass Stedenbouw en Architectuur woensdag 10 oktober 19.30 uur Nettenfabriek

Stedenbouwkundige Ed van Gent en projectleider Hans Menke van Architectuurcentrum Bouwhuis geven op 10 oktober in het kader van het Verhaal van Apeldoorn een Masterclass over de stedenbouw en de architectuur in Apeldoorn.

De bijeenkomst is voor iedereen vrij toegankelijk.… (lees verder)

OPEN MONUMENTEN DAG 8 en 9 september 2018: tocht langs Apeldoornse architectuur met Europese invloed

Architectuurcentrum Bouwhuis organiseert voor de Open Monumenten Dag  8 en 9 september 2018 een fietsroute langs Apeldoornse architectuur met Europese invloeden

Bent u nieuwsgierig naar  de invloed van de Duitse traditionalist Heinrich Tessenow  op de bouwstijl van een aantal Apeldoornse … (lees verder)