Bouwhuiscafé 2 oktober: stadslandbouw op de locatie Finse school, Eksterweg 73

Presentatie en debat over inrichting van een nieuwe moestuin bij de Finse school ten bate van het buurtrestaurant van Stichting Mudanthe.

Met ervaringsdeskundigen Irene Straathof over de stadslandbouw aan het Stationsplein en Ina Sabanoglu van Transition Town over het Zuiderparkproject

Vanuit het Masterplan herstructurering Apeldoorn Zuid werkt de gemeente al jaren aan een vorm van ‘geïntegreerde stedenbouw’, een nieuwe invulling van stedelijk ontwerp in Apeldoorn Zuid die een balans zoekt tussen economische groei, maatschappelijk welzijn en milieu. In het project  ‘Zuid Vooruit!’ zijn er sinds 2008 diverse participatieprojecten gestart waarbij deelnemers onder begeleiding werkzaamheden verrichten bij speelplekken, pleinen en parken. Hiermee wordt de kwaliteit van de openbare ruimte in Apeldoorn Zuid verbeterd. Bovendien krijgen de deelnemers op deze wijze de kans om werkervaring op te doen. Dat vergroot hun mogelijkheid op de arbeidsmarkt, zodat ze uiteindelijk door kunnen stromen naar een betaalde baan. Eén van die participatieprojecten zou de inrichting van een groente/fruittuin bij de voormalige Finse school kunnen worden, waarvan de producten bestemd zijn voor het buurtrestaurant dat maandelijks wordt georganiseerd door Stichting Mudanthe. Dit buurtinitiatief zou het begin kunnen zijn van het versterken van een lokaal voedselnetwerk, waarbij inwoners omgeschoold worden tot bekwame koks en groentetelers en er verspreid over de stad steeds meer ruimte wordt vrijgemaakt voor moestuinen. Het idee van de groene wig waaiert op deze manier verder uit over de stad en zorgt voor meer vergroening van de openbare ruimte.

Aan de orde komt wat het betekent voor de wijk, wat voor een invloed het inrichtingsplan kan hebben op de openbare ruimte, hoe er sociale cohesie kan ontstaan, wie er aan mee gaan werken, hoe het beheer wordt georganiseerd en welke producten er verbouwd en geoogst gaan worden.

Bouwhuis gaat het debat aan in hoeverre de herbestemming van de Finse school door de nieuwe functies bijdraagt aan de opwaardering van Apeldoorn Zuid.

Bouwhuis biedt samen met Mudanthe voor maximaal 25 deelnemers een workshop percussie aan tussen 17.00 – 18.00 uur, gevolgd door een exotisch buffet van 18.00 tot 19.00 uur voor € 15,– pp (ter plekke te voldoen).

Start presentaties en debat 19.30 uur. Toegang voor de presentaties en het debat is gratis.

Opgave voor workshop en buffet verplicht; svp aanmelden voor 28 september via e-mail: secretariaatbouwhuis@xs4all.nl

 

Architectuur in de binnenstad

Nieuwe Apeldoornse Skyline in Hertzberger Parc, presentatie en debat 14 mei

Bouwhuis organiseert een avond in het CB-complex over de transformatie van het monumentale Centraal Beheer kantorencomplex waarin de ontwikkelaar Certitude Capital , de architecten LaurensJan ten Kate en Herman Hertzberger en landschapsarchitect Martin Knuijt van OKRA uiteenzetten hoe de nieuwe … (lees verder)

Winnaar Marktplein West 8

Ruim 35 % van de 25.330 Apeldoornse inwoners die gestemd hebben, kozen voor het Markthal ontwerp van het architectenbureau West 8 Urban Design & Landscap Architecture. Het ontwerp inspireert tot een veelheid aan activiteiten door en voor het Apeldoornse publiek.… (lees verder)

Bouwhuis organiseert in VUE Theater Feestelijke verkiezingsavond nieuwe ontwerpen Marktplein donderdag 6 december 20.30 uur

.

Architectuurcentrum Bouwhuis nodigt u uit voor

een feestelijke verkiezingsavond op 6 december 20.30 uur in het VUE Theater met de  PRESENTATIE  van  vier nieuwe ontwerpen voor het huidige Marktplein

De gemeente heeft aan vier gerenommeerde internationaal opererende landschapsarchitectenbureaus de … (lees verder)

Masterclass Stedenbouw en Architectuur woensdag 10 oktober 19.30 uur Nettenfabriek

Stedenbouwkundige Ed van Gent en projectleider Hans Menke van Architectuurcentrum Bouwhuis geven op 10 oktober in het kader van het Verhaal van Apeldoorn een Masterclass over de stedenbouw en de architectuur in Apeldoorn.

De bijeenkomst is voor iedereen vrij toegankelijk.… (lees verder)

OPEN MONUMENTEN DAG 8 en 9 september 2018: tocht langs Apeldoornse architectuur met Europese invloed

Architectuurcentrum Bouwhuis organiseert voor de Open Monumenten Dag  8 en 9 september 2018 een fietsroute langs Apeldoornse architectuur met Europese invloeden

Bent u nieuwsgierig naar  de invloed van de Duitse traditionalist Heinrich Tessenow  op de bouwstijl van een aantal Apeldoornse … (lees verder)