25 juni Dag van de Architectuur: bezoek CPOGprojecten

Zonne-Entree, architect Lars CourageOp de dag van de architectuur laat Bouwhuis particulieren het resultaat zien van hun jarenlange samenwerking als collectieve opdrachtgevers bij de bouw van hun gedroomde woning. Zes jaar geleden zijn er elf groepen gestart met het collectief opdrachtgeverschap en een deel daarvan is inmiddels gerealiseerd. Bouwhuis organiseert een tocht  per fiets naar  Zonnehoeve.  Zonnehoeve is het gebied tussen de gehandicapteninstelling ’s Heeren Loo en de wijk de Maten. Initiatiefnemers Bos en Nijenhuis wilden grote woningen in een  landgoedachtig gebouw zoals die ook op het terrein van de gehandicapteninstelling staan. Over het resultaat zijn ze enthousiast. Ze zijn bereid het ingewikkelde proces van het samen bouwen uiteen te zetten. Het tweede project in dit gebied is Zonnebosch , een serie starters woningen. Het derde project zijn twintig woningen van staal, ontworpen door architect Lars Courage. Bij deze bewonersgroep telde de flexibiliteit van de staalbouw zwaar. De woningen kunnen eenvoudig worden uitgebreid met een derde verdieping of garage. Daarnaast maakt de hoge draagkracht van staal grote ramen mogelijk . Bij sloop van de woningen kunnen de materialen eenvoudig worden hergebruikt.  Tijdens deze dag van de architectuur zijn het uitsluitend de bewoners die aan het woord komen over de lange – soms moeizame weg – die ze succesvol hebben bewandeld om tot een gewenst resultaat te komen.

Start: 10.00 uur bij Bouwhuis, Roggestraat 44 met koffie, daarna fietsen we  naar Zonnehoeve

Einde ochtendprogramma 12.30 uur.

Deelname: gratis

Opgave: verplicht

secretariaat@architectuurcentrumbouwhuis.nl

Middagprogramma in samenwerking met de BNA Stedendriehoek

Een rondleiding op vliegveld Teuge, door een bunkerboerderij, een aantal hangaars, een wandeling over het terrein afgewisseld met een aantal lezingen  geven een beeld over heden,verleden en toekomst van Teuge.

Tijd: 13.15  uur ontvangst Escape Lines Teuge

Einde: 16.30 uur

Opgave: verplicht

Aanmelden bij: marcia.mulder@gmail.com

Toegangsprijs: gratis

 

Architectuur in de binnenstad

Rijksbouwmeester Floris Alkemade verkent de toekomst van Nederland

Blog door Harm Tilman, hoofdredacteur De Architect

In Nederland dreigt het ruimtelijke debat te verengen tot de vraag of we gezien de woningvraag niet toch weer in de weilanden moeten gaan bouwen. In een nieuw boek betoogt rijksbouwmeester Floris Alkemade (lees verder)

Troostarchitectuur:

100 YEARS Bauhaus, een documentaire te zien op https://youtu.be/LW14415Ddf8c… (lees verder)

Boek Kanaaloevers Apeldoorn te lezen op pdf
ARCHITECTUURROUTE STEDENDRIEHOEK

Voor de komende periode op eigen gelegenheid of met uw familie architectuur gaan zien in Apeldoorn en de Cleantech Regio? Zie ons Architectuurrouteboekje Stedendriehoek via de app. izi.Travel te downloaden

Bouwhuisdebat 3 maart 2020: Kansrijke Apeldoornse Archipunctuur

Het komende jaar zal de binnenstad van Apeldoorn grote veranderingen ondergaan. De stad gaat verdichten niet  alleen met hoogbouw, maar ook met kleinschalige woningbouwprojecten die als een soort archipunctuur de nabijgelegen  buurt zal versterken met een onderscheidende kwaliteit.  

Bouwhuis … (lees verder)