Succes- en faalfactoren op de route naar een klimaatbestendige stad, Bouwhuiscafe 4 okt. ACEC 20.00

rainproofTijdens een recente excursie onder leiding van de gemeentelijke ambtenaren naar een aantal interessante projecten in de stad waarbij het regenwater inmiddels is afgekoppeld, vroeg Bouwhuis om een betere communicatie over deze succesvolle regenwaterafkoppelings projecten naar bewoners toe.  Bouwhuis constateerde dat weinigen  hiervan weten en gaf het belang aan van een betere communicatie naar inwoners van Apeldoorn om het bewustwordingsproces in gang te zetten.  Vele gemeenten prediken dat het werken aan een klimaatbestendige stad absolute prioriteit zou moeten hebben.  Maar wat doen ze eraan?

Bouwhuis heeft zich voorgenomen om de komende jaren dit thema regelmatig op de agenda te zetten .

Op 4 oktober wil Bouwhuis aandacht geven voor de projecten die reeds in Apeldoorn zijn gerealiseerd en de projecten die in de planning staan.  Diederik Anema en  Almer de Jonge van de gemeente Apeldoorn zullen het hoe en waarom laten zien.

Daarnaast wil Bouwhuis onderzoeken wat een werkzame methode is om bewoners te motiveren om hun regenwater af te gaan koppelen.

Daarvoor heeft Bouwhuis Wim van Vilsteren, bewoner in Deventer en werkzaam bij Waterschap Vallei en Veluwe uitgenodigd om een presentatie te geven over hoe het  buurtbewoners van De Worp in Deventer is gelukt hun regenwater succesvol af  te koppelen.

Een derde verhaal is de ontwikkeling van een ongebruikt binnenterrein in Amsterdam West dat getransformeerd is tot een regenbestendige paradijstuin en ontmoetingsplek voor de buurt. Initiatiefnemer Arnoud Hekkens van Stichting Jan Maijen Collectief zal ons laten zien hoe hij in samenspraak met Woonstichting de Key, stadsecoloog Martin Melchers, hydroloog Johannes Frohlich  en  ontwerper Sanne Horn  hier een door bewoners beheerde paradijstuin tot stand heeft weten te brengen.

Tijdens de presentaties zullen ook de faalfactoren aan de orde komen  waarom initiatieven niet van de grond komen.

Bent u benieuwd naar deze voorbeelden uit de praktijk en vindt u dit thema van belang, aarzel niet om mee te debatteren op dinsdagavond 4 oktober 20.00.

 

Hartelijke groet,

Hans Menke, projectleider Architectuurcentrum Bouwhuis

 

 

tuinvanjan_water

 

Architectuur in de binnenstad

Bouwhuis organiseert in VUE Theater Feestelijke verkiezingsavond nieuwe ontwerpen Marktplein donderdag 6 december 20.30 uur

.

Architectuurcentrum Bouwhuis nodigt u uit voor

een feestelijke verkiezingsavond op 6 december 20.30 uur in het VUE Theater met de  PRESENTATIE  van  vier nieuwe ontwerpen voor het huidige Marktplein

De gemeente heeft aan vier gerenommeerde internationaal opererende landschapsarchitectenbureaus de … (lees verder)

Masterclass Stedenbouw en Architectuur woensdag 10 oktober 19.30 uur Nettenfabriek

Stedenbouwkundige Ed van Gent en projectleider Hans Menke van Architectuurcentrum Bouwhuis geven op 10 oktober in het kader van het Verhaal van Apeldoorn een Masterclass over de stedenbouw en de architectuur in Apeldoorn.

De bijeenkomst is voor iedereen vrij toegankelijk.… (lees verder)

OPEN MONUMENTEN DAG 8 en 9 september 2018: tocht langs Apeldoornse architectuur met Europese invloed

Architectuurcentrum Bouwhuis organiseert voor de Open Monumenten Dag  8 en 9 september 2018 een fietsroute langs Apeldoornse architectuur met Europese invloeden

Bent u nieuwsgierig naar  de invloed van de Duitse traditionalist Heinrich Tessenow  op de bouwstijl van een aantal Apeldoornse … (lees verder)

Terugblik Dag van de Architectuur 2016: Winnende woonzorgprojecten

Zie het verslag van Wilco Westrik voor Apeldoorn Direct:

Winnende woonprojecten als inspiratiebron voor toekomstbestendig wonen in Apeldoorn

 

(lees verder)

Architectuurroute Stedendriehoek

Het voorjaar komt eraan, dus zin en tijd om op een mooie zonnige dag de architectuurroute Stedendriehoek met de fiets of auto te gaan rijden! Bouwhuis beschikt over de architectuurrouteboekjes, maar het is ook mogelijk de tocht af te leggen … (lees verder)