Succes- en faalfactoren op de route naar een klimaatbestendige stad, Bouwhuiscafe 4 okt. ACEC 20.00

rainproofTijdens een recente excursie onder leiding van de gemeentelijke ambtenaren naar een aantal interessante projecten in de stad waarbij het regenwater inmiddels is afgekoppeld, vroeg Bouwhuis om een betere communicatie over deze succesvolle regenwaterafkoppelings projecten naar bewoners toe.  Bouwhuis constateerde dat weinigen  hiervan weten en gaf het belang aan van een betere communicatie naar inwoners van Apeldoorn om het bewustwordingsproces in gang te zetten.  Vele gemeenten prediken dat het werken aan een klimaatbestendige stad absolute prioriteit zou moeten hebben.  Maar wat doen ze eraan?

Bouwhuis heeft zich voorgenomen om de komende jaren dit thema regelmatig op de agenda te zetten .

Op 4 oktober wil Bouwhuis aandacht geven voor de projecten die reeds in Apeldoorn zijn gerealiseerd en de projecten die in de planning staan.  Diederik Anema en  Almer de Jonge van de gemeente Apeldoorn zullen het hoe en waarom laten zien.

Daarnaast wil Bouwhuis onderzoeken wat een werkzame methode is om bewoners te motiveren om hun regenwater af te gaan koppelen.

Daarvoor heeft Bouwhuis Wim van Vilsteren, bewoner in Deventer en werkzaam bij Waterschap Vallei en Veluwe uitgenodigd om een presentatie te geven over hoe het  buurtbewoners van De Worp in Deventer is gelukt hun regenwater succesvol af  te koppelen.

Een derde verhaal is de ontwikkeling van een ongebruikt binnenterrein in Amsterdam West dat getransformeerd is tot een regenbestendige paradijstuin en ontmoetingsplek voor de buurt. Initiatiefnemer Arnoud Hekkens van Stichting Jan Maijen Collectief zal ons laten zien hoe hij in samenspraak met Woonstichting de Key, stadsecoloog Martin Melchers, hydroloog Johannes Frohlich  en  ontwerper Sanne Horn  hier een door bewoners beheerde paradijstuin tot stand heeft weten te brengen.

Tijdens de presentaties zullen ook de faalfactoren aan de orde komen  waarom initiatieven niet van de grond komen.

Bent u benieuwd naar deze voorbeelden uit de praktijk en vindt u dit thema van belang, aarzel niet om mee te debatteren op dinsdagavond 4 oktober 20.00.

 

Hartelijke groet,

Hans Menke, projectleider Architectuurcentrum Bouwhuis

 

 

tuinvanjan_water

 

Architectuur in de binnenstad

Bouwhuisdebat 3 maart 2020: Kansrijke Apeldoornse Archipunctuur

Het komende jaar zal de binnenstad van Apeldoorn grote veranderingen ondergaan. De stad gaat verdichten niet  alleen met hoogbouw, maar ook met kleinschalige woningbouwprojecten die als een soort archipunctuur de nabijgelegen  buurt zal versterken met een onderscheidende kwaliteit.  

Bouwhuis … (lees verder)

Laatste nieuws: Delva Landscape Architecture/Urbanism maakt masterplan voor binnenstad Apeldoorn

Tijdens het Bouwhuiscafé op 28 januari a.s. om 20.00 zal Delva Landscap Architecture/Urbanism niet alleen laten zien hoe groen en architectuur kunnen integreren bij hoogbouw zoals de beoogde woontoren aan de Hofstraat, maar ook een presentatie geven over hun kersverse … (lees verder)

Bouwhuiscafé 28 januari 2020 : De Apeldoornse binnenstad: van place to buy naar place to be

Presentatie en debat

Met gemeentelijk projectleider binnenstad Arno Klein Goldewijk

Landschapsarchitect Steven Delva van DELVA Landscape Architecture/Urbanism

Moderator: Marieke Gorkink

Het komende jaar zal de binnenstad van Apeldoorn  grote veranderingen ondergaan.  De stad gaat verdichten en de hoogte in. Er … (lees verder)

BOUWHUISCAFE THEMA: De vormgeving van de openbare ruimte 17 SEPTEMBER 16.00 ACECGEGBOUW

Graag nodigen we u uit op dinsdag 17 september om 16.00 uur in het ACECgebouw voor een feestelijk programma rond het afscheid van landschapsarchitect Han Goudswaard

                               Han Goudswaard  heeft zich bij zijn ontwerpen altijd sterk laten leiden door zijn … (lees verder)

Dag van de Architectuur 15 juni 14.00 uur Wandeling en presentatie boek over de Kanaaloevers

15 JUNI 14.00,Café De Oude Haven, Kanaal Noord 99  EXCURSIE KANAALOEVERS EN PRESENTATIE BOEK  ‘Kanaaloevers Apeldoorn, transformatie van een verouderd industriegebied’ geschreven door Evelien van Es, Daniël Kipp en Huub Selen

Op de Dag van de Architectuur 2019, dat samenvalt … (lees verder)