DAG VAN DER ARCHITECTUUR 16 JUNI 16.00 ACEC: Nieuwe woonconcepten: ‘IKIGAI’ en ‘MICHI NOEKI’

Hoe kan de Next City of Apeldoorn er uit gaan zien?

Veranderingen in demografische ontwikkelingen en een andere kijk op gezondheidszorg vragen om een andere kijk op woonwijken.  Bij de woonwijken die nu nog steeds gebouwd worden, ligt de focus op gezinnen, terwijl  onze stad vergrijst en er steeds meer mensen alleen wonen. Er is een grote behoefte aan andersoortige woningen dan de flat of het rijtjeshuis. Hoe kunnen wij  woonwijken zo inrichten dat zowel jongeren als ouderen  in een sociale veilige omgeving  met zorg aan huis en rekening houdend met de sociale samenhang  in de buurt lang kunnen blijven wonen?

 De Rijksbouwmeester heeft enige tijd geleden de ontwerpprijsvraag  WHO CARES  uitgeschreven voor ontwerpers  die in  samenwerking met  zorgprofessionals, partijen uit de financiële wereld en bouwpartijen  plannen hebben ontwikkeld  waarbij niet alleen naar de ruimtelijke opzet werd gekeken, maar ook naar de manier waarop sociale structuren en het zorgnetwerk zijn opgebouwd. 

Het resultaat van deze multidisciplinaire teams is te zien in de huidige tentoonstelling WHO CARES van twintig prijswinnaars in het ACECgebouw vanaf 9 juni (officiële opening door de wethouder cultuur) tot 8 juli.

Ter gelegenheid van de Dag van de Architectuur op 16 juni heeft Architectuurcentrum Bouwhuis twee winnende architecten uitgenodigd die een opvallend ontwerp hebben gemaakt:

  1. Architect Nicole Maurer van Maurer United Architects met het project ‘IKIGAI’ (= je reden om te zijn) Middels het openen van de plinten worden de buitenruimten rondom en de begane grond van portiekflats geschikt gemaakt als binnen- en buitenpleinen voor een nieuwe sociale en fysieke infrastructuur, waarin men elkaar ontmoet en ontzorgt. In haar plan maakt ze betekenisvolle participatie van bewoners zichtbaar en meetbaar!

 

  1. Architect Irene Edzes van Vollmer en partners heeft in samenwerking met Twynstra Gudde het project MICHI NOEKI  (Japanse pleisterplaatsen)  ontworpen dat gericht is op het versterken van langzame verkeersroutes door de wijk. Door zgn. Michi-Noeki’s te creëren, informele laagdrempelige plekken in de fysieke ruimte, waar je wat kan drinken, informatie vindt, met vragen terecht kan en een luisterend oor vindt, wordt  de sociale en fysieke infrastructuur versterkt en de kans op toevallige ontmoetingen vergroot. Dit concept is in elke wijk in Nederland toepasbaar.

 

Na afloop biedt Bouwhuis u een hapje en drankje aan.

 

Toegang: gratis

Aanmelden:  secretariaat@architectuurcentrumbouwhuis.nl

 

Architectuur in de binnenstad

BOUWHUISCAFE THEMA: De vormgeving van de openbare ruimte 17 SEPTEMBER 16.00 ACECGEGBOUW

Graag nodigen we u uit op dinsdag 17 september om 16.00 uur in het ACECgebouw voor een feestelijk programma rond het afscheid van landschapsarchitect Han Goudswaard

                               Han Goudswaard  heeft zich bij zijn ontwerpen altijd sterk laten leiden door zijn … (lees verder)

Dag van de Architectuur 15 juni 14.00 uur Wandeling en presentatie boek over de Kanaaloevers

15 JUNI 14.00,Café De Oude Haven, Kanaal Noord 99  EXCURSIE KANAALOEVERS EN PRESENTATIE BOEK  ‘Kanaaloevers Apeldoorn, transformatie van een verouderd industriegebied’ geschreven door Evelien van Es, Daniël Kipp en Huub Selen

Op de Dag van de Architectuur 2019, dat samenvalt … (lees verder)

Meet-up 055/Bouwhuiscafé 14 mei 20.00 uur

THEMA: RE-INVENTING CENTRAAL BEHEER COMPLEX

Nieuwe Apeldoornse Skyline in het Hertzberger Parc met presentaties en een debat onder leiding van Frank van Klink.

Bouwhuis organiseert samen met Meet-up 055 een avond over de transformatie van het monumentale Centraal Beheercomplex waarin … (lees verder)

RIJKSADVISEUR BEZOEKT APELDOORN OP 16 APRIL

Bouwhuis nodigt Rijksadviseur Daan Zandbelt uit om op 16 april zijn visie te geven op de toekomstige woningbouwopgave van Apeldoorn.

Door de huishoudverdunning en de trek naar de stad ligt er voor heel Nederland  een opgave om de komende tien … (lees verder)

Winnaar Marktplein West 8

Ruim 35 % van de 25.330 Apeldoornse inwoners die gestemd hebben, kozen voor het Markthal ontwerp van het architectenbureau West 8 Urban Design & Landscap Architecture. Het ontwerp inspireert tot een veelheid aan activiteiten door en voor het Apeldoornse publiek.… (lees verder)