Creative Cities in Bouwhuiscafé 11 maart 2014, ACECgebouw

 

Lezing door Evert Verhagen, creative cities.

Creative Cities benadert transformatieprojecten vanuit drie invalshoeken, geïnspireerd op de drie manieren waarop je in de wereld kunt staan: het land, de fabriek en de stad. De eerste manier is die van het land en heeft te maken met tradities en geloof. Dan is er de manier van de fabriek, die gekoppeld is aan lineariteit en ratio. En als laatste is er de manier van de stad. Daar staan creativiteit en cultuur centraal.

Geloof, ratio en creativiteit hebben allemaal een belangrijke rol gespeeld in de wereld zoals wij die vandaag de dag om ons heen ervaren en het zijn ook de drie factoren die de aantrekkelijkheid van een stad bepalen. Creative Cities is altijd op zoek naar evenwicht tussen de dominee, de ingenieur en de kunstenaar. Naast het in kaart brengen van de geschiedenis, de verhalen en de tradities van een plek, moet je ook op zoek gaan naar de cijfers en harde gegevens. Zodra alles boven water is, wordt het tijd om een flinke dosis creativiteit te injecteren en een nieuw verhaal aan het geheel toe te voegen. Programma staat bij ons voorop. Het gaat er niet om wat er is op een plek, maar wat er gebeurt. De belofte van programma is wat mensen naar een plek trekt. De kwaliteit ervan laat ze terug komen.

 

Programma ontwikkel je niet alleen met geld, maar vooral met jong talent. Jonge mensen bepalen de toekomst van een omgeving. Voor Creative Cities zijn zij dan ook de belangrijkste doelgroep. Door met hen het gesprek aan te gaan komen we tot waardevolle inzichten die helpen bij het neerzetten van een sterk inhoudelijk programma.

In gesprek met Evert Verhagen gaan we opzoek naar wat er zou kunnen gebeuren in Apeldoorn. Het heeft als doel (jonge) mensen de ogen te openen dat er ook echt meer kan in Apeldoorn, dat het niet zozeer aan de plek ligt maar wie wat doet. De potentie en de kansen boven water te halen. Er is een grote groep ondernemende creatieve mensen in Apeldoorn en die zouden beter tot hun recht kunnen komen. Dus de programmering en het versterken van de goede punten van de stad zijn belangrijk. Deze avond moet ervoor zorgen dat de blik verruimd wordt en mensen geënthousiasmeerd raken van de mogelijkheden voor Apeldoorn. Dit als voorloper op het thema “mensen maken de stad” van de Dag van de Architectuur.

 

Architectuur in de binnenstad

Bouwhuisdebat 3 maart 2020: Kansrijke Apeldoornse Archipunctuur

Het komende jaar zal de binnenstad van Apeldoorn grote veranderingen ondergaan. De stad gaat verdichten niet  alleen met hoogbouw, maar ook met kleinschalige woningbouwprojecten die als een soort archipunctuur de nabijgelegen  buurt zal versterken met een onderscheidende kwaliteit.  

Bouwhuis … (lees verder)

Laatste nieuws: Delva Landscape Architecture/Urbanism maakt masterplan voor binnenstad Apeldoorn

Tijdens het Bouwhuiscafé op 28 januari a.s. om 20.00 zal Delva Landscap Architecture/Urbanism niet alleen laten zien hoe groen en architectuur kunnen integreren bij hoogbouw zoals de beoogde woontoren aan de Hofstraat, maar ook een presentatie geven over hun kersverse … (lees verder)

Bouwhuiscafé 28 januari 2020 : De Apeldoornse binnenstad: van place to buy naar place to be

Presentatie en debat

Met gemeentelijk projectleider binnenstad Arno Klein Goldewijk

Landschapsarchitect Steven Delva van DELVA Landscape Architecture/Urbanism

Moderator: Marieke Gorkink

Het komende jaar zal de binnenstad van Apeldoorn  grote veranderingen ondergaan.  De stad gaat verdichten en de hoogte in. Er … (lees verder)

BOUWHUISCAFE THEMA: De vormgeving van de openbare ruimte 17 SEPTEMBER 16.00 ACECGEGBOUW

Graag nodigen we u uit op dinsdag 17 september om 16.00 uur in het ACECgebouw voor een feestelijk programma rond het afscheid van landschapsarchitect Han Goudswaard

                               Han Goudswaard  heeft zich bij zijn ontwerpen altijd sterk laten leiden door zijn … (lees verder)

Dag van de Architectuur 15 juni 14.00 uur Wandeling en presentatie boek over de Kanaaloevers

15 JUNI 14.00,Café De Oude Haven, Kanaal Noord 99  EXCURSIE KANAALOEVERS EN PRESENTATIE BOEK  ‘Kanaaloevers Apeldoorn, transformatie van een verouderd industriegebied’ geschreven door Evelien van Es, Daniël Kipp en Huub Selen

Op de Dag van de Architectuur 2019, dat samenvalt … (lees verder)