Creative Cities in Bouwhuiscafé 11 maart 2014, ACECgebouw

 

Lezing door Evert Verhagen, creative cities.

Creative Cities benadert transformatieprojecten vanuit drie invalshoeken, geïnspireerd op de drie manieren waarop je in de wereld kunt staan: het land, de fabriek en de stad. De eerste manier is die van het land en heeft te maken met tradities en geloof. Dan is er de manier van de fabriek, die gekoppeld is aan lineariteit en ratio. En als laatste is er de manier van de stad. Daar staan creativiteit en cultuur centraal.

Geloof, ratio en creativiteit hebben allemaal een belangrijke rol gespeeld in de wereld zoals wij die vandaag de dag om ons heen ervaren en het zijn ook de drie factoren die de aantrekkelijkheid van een stad bepalen. Creative Cities is altijd op zoek naar evenwicht tussen de dominee, de ingenieur en de kunstenaar. Naast het in kaart brengen van de geschiedenis, de verhalen en de tradities van een plek, moet je ook op zoek gaan naar de cijfers en harde gegevens. Zodra alles boven water is, wordt het tijd om een flinke dosis creativiteit te injecteren en een nieuw verhaal aan het geheel toe te voegen. Programma staat bij ons voorop. Het gaat er niet om wat er is op een plek, maar wat er gebeurt. De belofte van programma is wat mensen naar een plek trekt. De kwaliteit ervan laat ze terug komen.

 

Programma ontwikkel je niet alleen met geld, maar vooral met jong talent. Jonge mensen bepalen de toekomst van een omgeving. Voor Creative Cities zijn zij dan ook de belangrijkste doelgroep. Door met hen het gesprek aan te gaan komen we tot waardevolle inzichten die helpen bij het neerzetten van een sterk inhoudelijk programma.

In gesprek met Evert Verhagen gaan we opzoek naar wat er zou kunnen gebeuren in Apeldoorn. Het heeft als doel (jonge) mensen de ogen te openen dat er ook echt meer kan in Apeldoorn, dat het niet zozeer aan de plek ligt maar wie wat doet. De potentie en de kansen boven water te halen. Er is een grote groep ondernemende creatieve mensen in Apeldoorn en die zouden beter tot hun recht kunnen komen. Dus de programmering en het versterken van de goede punten van de stad zijn belangrijk. Deze avond moet ervoor zorgen dat de blik verruimd wordt en mensen geënthousiasmeerd raken van de mogelijkheden voor Apeldoorn. Dit als voorloper op het thema “mensen maken de stad” van de Dag van de Architectuur.

 

Architectuur in de binnenstad

Rijksbouwmeester Floris Alkemade verkent de toekomst van Nederland

Blog door Harm Tilman, hoofdredacteur De Architect

In Nederland dreigt het ruimtelijke debat te verengen tot de vraag of we gezien de woningvraag niet toch weer in de weilanden moeten gaan bouwen. In een nieuw boek betoogt rijksbouwmeester Floris Alkemade (lees verder)

Troostarchitectuur:

100 YEARS Bauhaus, een documentaire te zien op https://youtu.be/LW14415Ddf8c… (lees verder)

Boek Kanaaloevers Apeldoorn te lezen op pdf
ARCHITECTUURROUTE STEDENDRIEHOEK

Voor de komende periode op eigen gelegenheid of met uw familie architectuur gaan zien in Apeldoorn en de Cleantech Regio? Zie ons Architectuurrouteboekje Stedendriehoek via de app. izi.Travel te downloaden

Bouwhuisdebat 3 maart 2020: Kansrijke Apeldoornse Archipunctuur

Het komende jaar zal de binnenstad van Apeldoorn grote veranderingen ondergaan. De stad gaat verdichten niet  alleen met hoogbouw, maar ook met kleinschalige woningbouwprojecten die als een soort archipunctuur de nabijgelegen  buurt zal versterken met een onderscheidende kwaliteit.  

Bouwhuis … (lees verder)