Creative Cities in Bouwhuiscafé 11 maart 2014, ACECgebouw

 

Lezing door Evert Verhagen, creative cities.

Creative Cities benadert transformatieprojecten vanuit drie invalshoeken, geïnspireerd op de drie manieren waarop je in de wereld kunt staan: het land, de fabriek en de stad. De eerste manier is die van het land en heeft te maken met tradities en geloof. Dan is er de manier van de fabriek, die gekoppeld is aan lineariteit en ratio. En als laatste is er de manier van de stad. Daar staan creativiteit en cultuur centraal.

Geloof, ratio en creativiteit hebben allemaal een belangrijke rol gespeeld in de wereld zoals wij die vandaag de dag om ons heen ervaren en het zijn ook de drie factoren die de aantrekkelijkheid van een stad bepalen. Creative Cities is altijd op zoek naar evenwicht tussen de dominee, de ingenieur en de kunstenaar. Naast het in kaart brengen van de geschiedenis, de verhalen en de tradities van een plek, moet je ook op zoek gaan naar de cijfers en harde gegevens. Zodra alles boven water is, wordt het tijd om een flinke dosis creativiteit te injecteren en een nieuw verhaal aan het geheel toe te voegen. Programma staat bij ons voorop. Het gaat er niet om wat er is op een plek, maar wat er gebeurt. De belofte van programma is wat mensen naar een plek trekt. De kwaliteit ervan laat ze terug komen.

 

Programma ontwikkel je niet alleen met geld, maar vooral met jong talent. Jonge mensen bepalen de toekomst van een omgeving. Voor Creative Cities zijn zij dan ook de belangrijkste doelgroep. Door met hen het gesprek aan te gaan komen we tot waardevolle inzichten die helpen bij het neerzetten van een sterk inhoudelijk programma.

In gesprek met Evert Verhagen gaan we opzoek naar wat er zou kunnen gebeuren in Apeldoorn. Het heeft als doel (jonge) mensen de ogen te openen dat er ook echt meer kan in Apeldoorn, dat het niet zozeer aan de plek ligt maar wie wat doet. De potentie en de kansen boven water te halen. Er is een grote groep ondernemende creatieve mensen in Apeldoorn en die zouden beter tot hun recht kunnen komen. Dus de programmering en het versterken van de goede punten van de stad zijn belangrijk. Deze avond moet ervoor zorgen dat de blik verruimd wordt en mensen geënthousiasmeerd raken van de mogelijkheden voor Apeldoorn. Dit als voorloper op het thema “mensen maken de stad” van de Dag van de Architectuur.

 

Architectuur in de binnenstad

Architectuurroute Stedendriehoek

Het voorjaar komt eraan, dus zin en tijd om op een mooie zonnige dag de architectuurroute Stedendriehoek met de fiets of auto te gaan rijden! Bouwhuis beschikt over de architectuurrouteboekjes, maar het is ook mogelijk de tocht af te leggen … (lees verder)

Voorjaar 2018: Nieuwe uitgave Wijk in Beeld verwacht over de transformatie van de Kanaaloevers

In dit nieuwe boek in de serie Wijk in Beeld

vogelvlucht Stadskade

Spoorbrughof

staan de “Kanaaloevers” centraal; het, tussen de Apeldoornse brug en de spoorbrug gelegen middendeel van de kanaalzone; aan de westzijde, op de centrumoever,  begrensd door de Stationstraat … (lees verder)

RECENTE ARCHITECTUUR IN HET ROOSTER ZUIDBROEK

BASISSCHOOL DIAMANT APELDOORN
 Ontwerp: MTB Architecten

foto: Harry Noback

 … (lees verder)

NIEUWSTE ARCHITECTUUR APELDOORN NOVEMBER 2017

winkel en appartementen, hoek Asselsestraat/Roggestraat Apeldoorn
ontwerp: Lars Courage

 

 

 … (lees verder)

Bouwhuiscafé dinsdag 12 december 2017 20.00 uur : presentatie Multifunctioneel landschapsontwerp Park Zuidbroek

Thema: SPECTACULAIR ONTWERP MULTIFUNCTIONEEL KUNSTWERK IN PARK ZUIDBROEK

 

Het aantrekken van de woningmarkt en nieuwe ontwikkelingen in de wijk Zuidbroek zijn voor Bouwhuis aanleiding om in de komende maand december en in februari 2018 extra aandacht aan deze wijk … (lees verder)