Creative Cities in Bouwhuiscafé 11 maart 2014, ACECgebouw

 

Lezing door Evert Verhagen, creative cities.

Creative Cities benadert transformatieprojecten vanuit drie invalshoeken, geïnspireerd op de drie manieren waarop je in de wereld kunt staan: het land, de fabriek en de stad. De eerste manier is die van het land en heeft te maken met tradities en geloof. Dan is er de manier van de fabriek, die gekoppeld is aan lineariteit en ratio. En als laatste is er de manier van de stad. Daar staan creativiteit en cultuur centraal.

Geloof, ratio en creativiteit hebben allemaal een belangrijke rol gespeeld in de wereld zoals wij die vandaag de dag om ons heen ervaren en het zijn ook de drie factoren die de aantrekkelijkheid van een stad bepalen. Creative Cities is altijd op zoek naar evenwicht tussen de dominee, de ingenieur en de kunstenaar. Naast het in kaart brengen van de geschiedenis, de verhalen en de tradities van een plek, moet je ook op zoek gaan naar de cijfers en harde gegevens. Zodra alles boven water is, wordt het tijd om een flinke dosis creativiteit te injecteren en een nieuw verhaal aan het geheel toe te voegen. Programma staat bij ons voorop. Het gaat er niet om wat er is op een plek, maar wat er gebeurt. De belofte van programma is wat mensen naar een plek trekt. De kwaliteit ervan laat ze terug komen.

 

Programma ontwikkel je niet alleen met geld, maar vooral met jong talent. Jonge mensen bepalen de toekomst van een omgeving. Voor Creative Cities zijn zij dan ook de belangrijkste doelgroep. Door met hen het gesprek aan te gaan komen we tot waardevolle inzichten die helpen bij het neerzetten van een sterk inhoudelijk programma.

In gesprek met Evert Verhagen gaan we opzoek naar wat er zou kunnen gebeuren in Apeldoorn. Het heeft als doel (jonge) mensen de ogen te openen dat er ook echt meer kan in Apeldoorn, dat het niet zozeer aan de plek ligt maar wie wat doet. De potentie en de kansen boven water te halen. Er is een grote groep ondernemende creatieve mensen in Apeldoorn en die zouden beter tot hun recht kunnen komen. Dus de programmering en het versterken van de goede punten van de stad zijn belangrijk. Deze avond moet ervoor zorgen dat de blik verruimd wordt en mensen geënthousiasmeerd raken van de mogelijkheden voor Apeldoorn. Dit als voorloper op het thema “mensen maken de stad” van de Dag van de Architectuur.

 

Agenda

  • Agenda

    • Geen gebeurtenissen

Architectuur in de binnenstad

BOUWHUISCAFE THEMA: De vormgeving van de openbare ruimte 17 SEPTEMBER 16.00 ACECGEGBOUW

Graag nodigen we u uit op dinsdag 17 september om 16.00 uur in het ACECgebouw voor een feestelijk programma rond het afscheid van landschapsarchitect Han Goudswaard

                               Han Goudswaard  heeft zich bij zijn ontwerpen altijd sterk laten leiden door zijn … (lees verder)

Dag van de Architectuur 15 juni 14.00 uur Wandeling en presentatie boek over de Kanaaloevers

15 JUNI 14.00,Café De Oude Haven, Kanaal Noord 99  EXCURSIE KANAALOEVERS EN PRESENTATIE BOEK  ‘Kanaaloevers Apeldoorn, transformatie van een verouderd industriegebied’ geschreven door Evelien van Es, Daniël Kipp en Huub Selen

Op de Dag van de Architectuur 2019, dat samenvalt … (lees verder)

Meet-up 055/Bouwhuiscafé 14 mei 20.00 uur

THEMA: RE-INVENTING CENTRAAL BEHEER COMPLEX

Nieuwe Apeldoornse Skyline in het Hertzberger Parc met presentaties en een debat onder leiding van Frank van Klink.

Bouwhuis organiseert samen met Meet-up 055 een avond over de transformatie van het monumentale Centraal Beheercomplex waarin … (lees verder)

RIJKSADVISEUR BEZOEKT APELDOORN OP 16 APRIL

Bouwhuis nodigt Rijksadviseur Daan Zandbelt uit om op 16 april zijn visie te geven op de toekomstige woningbouwopgave van Apeldoorn.

Door de huishoudverdunning en de trek naar de stad ligt er voor heel Nederland  een opgave om de komende tien … (lees verder)

Winnaar Marktplein West 8

Ruim 35 % van de 25.330 Apeldoornse inwoners die gestemd hebben, kozen voor het Markthal ontwerp van het architectenbureau West 8 Urban Design & Landscap Architecture. Het ontwerp inspireert tot een veelheid aan activiteiten door en voor het Apeldoornse publiek.… (lees verder)