Thema Bouwhuiscafé 21 maart 2017 20.00 uur: UITNODIGENDE ARCHITECTUUR EN COLLECTIEF GELUK

Niet alleen in Apeldoorn, maar ook in andere steden van ons land hebben  we te maken met grote veranderingen in de samenstelling van huishoudens. Een afname van de beroepsbevolking, minder jongeren en een toename van ouderen en één oudergezinnen.  Het totaal aantal huishoudens groeit en daarmee ook de behoefte aan meer woningen.

Deze demografische ontwikkeling  heeft een toenemend aantal architecten geïnspireerd nieuwe type woningen te ontwerpen, waarbij de architectuur collectief geluk kan helpen bevorderen. Architectuur waarin  jonge gezinnen, alleenstaande ouders met  hun kinderen, gescheiden partners, driegeneratie gezinnen en oudere bewoners meer met elkaar te maken kunnen hebben dan in een gemiddelde  één gezinsbuurt of appartementengebouw. Architectuur die  een cruciale rol kan spelen tegen de groeiende vereenzaming van alleenstaande en oudere bewoners.  Een ontwerp dat gemeenschapszin stimuleert  en bewoners en  buren met elkaar in contact brengt . Een ontwerp  met grotere  collectieve ruimtes die bewoners aanmoedigen tot gemeenschappelijke activiteiten.

Met de nieuwe Omgevingswet in het vooruitzicht, waarbij er met  minder regels ruimere ontwikkeling mogelijk wordt, organiseert Bouwhuis een eerste debat over een nieuw woonconcept waarin menselijke interacties op een vanzelfsprekende manier worden vergroot.

Bouwhuis heeft architect Dirk Peters van het internationale buro BARCODE Architects uitgenodigd om ‘het Sluishuis’,  dat hij samen met architect Bjarke Ingels uit Copenhagen heeft ontworpen voor IJburg in Amsterdam, te presenteren.  Dit bijzonder vormgegeven project bevat 380 energieneutrale appartementen, 4000 m2 aan gemeenschappelijke en commerciële ruimten voor restaurants, een museum , een zeilschool en andere watersportbedrijven en 240 ondergrondse parkeerplaatsen.  Het woonprogramma biedt interessante combinatiemogelijkheden voor de meest uiteenlopende samengestelde gezinnen of alleenstaanden.

Voor elke ontwikkelaar en bouwer in Apeldoorn levert dit project een bron aan inspiratie op voor toekomstgerichte woningbouwprojecten waarin de mix van jonge en oude bewoners met een veelzijdig en creatief commercieel programma mooie nieuwe stedelijkheid genereert.

Dirk Peters is partner en oprichter van BARCODE  Architects. In het verleden was hij projectarchitect bij Herzog & de Meuron en verantwoordelijk voor  o.a. het ontwerp van  Tate Modern II. Lange tijd is Peters werkzaam geweest bij OMA/Rem Koolhaas en o.a. verantwoordelijk geweest voor het ontwerp van het nieuwe stadkantoor in Rotterdam.

Toegang: gratis

 

 

 

 

 

Adres: ACECgebouw, Roggestraat 44, 7311 CD Apeldoorn

 

 

Architectuur in de binnenstad

Bouwhuisdebat 3 maart 2020: Kansrijke Apeldoornse Archipunctuur

Het komende jaar zal de binnenstad van Apeldoorn grote veranderingen ondergaan. De stad gaat verdichten niet  alleen met hoogbouw, maar ook met kleinschalige woningbouwprojecten die als een soort archipunctuur de nabijgelegen  buurt zal versterken met een onderscheidende kwaliteit.  

Bouwhuis … (lees verder)

Laatste nieuws: Delva Landscape Architecture/Urbanism maakt masterplan voor binnenstad Apeldoorn

Tijdens het Bouwhuiscafé op 28 januari a.s. om 20.00 zal Delva Landscap Architecture/Urbanism niet alleen laten zien hoe groen en architectuur kunnen integreren bij hoogbouw zoals de beoogde woontoren aan de Hofstraat, maar ook een presentatie geven over hun kersverse … (lees verder)

Bouwhuiscafé 28 januari 2020 : De Apeldoornse binnenstad: van place to buy naar place to be

Presentatie en debat

Met gemeentelijk projectleider binnenstad Arno Klein Goldewijk

Landschapsarchitect Steven Delva van DELVA Landscape Architecture/Urbanism

Moderator: Marieke Gorkink

Het komende jaar zal de binnenstad van Apeldoorn  grote veranderingen ondergaan.  De stad gaat verdichten en de hoogte in. Er … (lees verder)

BOUWHUISCAFE THEMA: De vormgeving van de openbare ruimte 17 SEPTEMBER 16.00 ACECGEGBOUW

Graag nodigen we u uit op dinsdag 17 september om 16.00 uur in het ACECgebouw voor een feestelijk programma rond het afscheid van landschapsarchitect Han Goudswaard

                               Han Goudswaard  heeft zich bij zijn ontwerpen altijd sterk laten leiden door zijn … (lees verder)

Dag van de Architectuur 15 juni 14.00 uur Wandeling en presentatie boek over de Kanaaloevers

15 JUNI 14.00,Café De Oude Haven, Kanaal Noord 99  EXCURSIE KANAALOEVERS EN PRESENTATIE BOEK  ‘Kanaaloevers Apeldoorn, transformatie van een verouderd industriegebied’ geschreven door Evelien van Es, Daniël Kipp en Huub Selen

Op de Dag van de Architectuur 2019, dat samenvalt … (lees verder)